Slavica Đukić Dejanović postavila kamen temeljac za izgradnju novog vrtića 1Foto: Ministarstvo prosvete

Polaganjem kamena temeljca danas su počeli radovi na izgradnji novog vrtića kapaciteta 270 mesta u kragujevačkom naselju Erdeč, koji će se finansirati sa oko 200 miliona dinara.

Sredstva za izgradnju objekta površine 1.700 kvadrata je obezbedilo Ministarstvo prosvete kroz Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

Plan je da vrtić bude završen za sedam meseci.

Kamen temeljac za izgradnju novog vrtića svečano su postavili ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, predsednik Skupštine grada Kragujevca Ivica Momčilović, član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić i član Privremenog organa grada Kragujevca Miroslav Petrašinović.

Kako je saopšteno medijima, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je cilj Vlade Srbije i Ministarstva prosvete da se izgradnjom vrtića obezbedi da obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem bude potpun, da uslovi u vrtićima budu najbolji za odrastanje, učenje i rad.Naglasila je da je poseban akcenat stavljen na animiranju romske populacije za upis dece predškolske programe.

„Ministarstvo prosvete putem ovog Projekata, a u saradnji sa Gradskom upravom, obe predškolske ustanove iz Kragujevca i nevladinom organizacijom ‘Romanipen’, pripremilo je posebne fleksibilne poludnevne programe za decu iz ove populacije i obezbedilo podršku romskim porodicama, ne samo u pogledu vaspitanja i upisa dece u vrtiće, već i šire. Rezultat ovih naših zajedničkih aktivnosti je 120 dece iz romske populacije koji pohađaju fleksibilne programe od četiri sata dva do tri puta nedeljno i 40-oro mališana koji pohadjaju celodnevne programe“, rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima Ministarstvo ulaže 48 miliona evra u izgradnju 23 vrtića u 23 lokalne samouprave širom Srbije.

„Ono što dobijamo za rezultat ovog ulaganja jesu 11.000 novih mesta za prijem mališana u predškolske ustanove širom Srbije“, rekla je ministarka.

Naglasila je da se pored ulaganja u povećanje kapaciteta predškolskih ustanova, ulaže i u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Kazala je da je to „osnova za uspešnu budućnost“ i da se posebno radi na jačanju saradnje između ustanova i roditelja.

„Ova saradnja je veoma važna i u najboljem interesu svakog deteta, a značajna je i za jačanje i unapređivanje roditeljskih veština“, kazala je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari