Sloga: Izmene u dualnom obrazovanju tek nakon donošenja novog Zakona o radu 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” se protive najavljenim izmenama u dualnom obrazovanju, posebno “Zakonu o radnoj praksi”, jer će se, kako tvrde, njime kroz moguće zloupotrebe legalizovati eksploatacija mladih kroz povećan fond sati rada.

„Zabrinjava nas što se ključne izmene u zakonu odnose na praksu učenika u kompanijama koje se ogledaju u povećanju fonda sati rada, jer će đaci kroz trogodišnji profil provoditi između 50 i 80 odsto vremena, a kroz četvorogodišnji profil školovanja, u proseku od 30 do 70 odsto“, navode iz sindikata.

Kako tvrde, ovaj način obrazovanja značio bi eksploataciju mladih za nečiji profit.

„Kako u javnosti provejava podatak da je 700 kompanija u Srbiji u sistemu dualnog obrazovanja, i potpuni laik bi video da je cilj legalizacija ekspolatacije mladih za potrebe nečijeg profita, u uslovima jasno nedefinisanih nadoknada za rad kroz praksu, kao i broj mladih koji će se nakon prakse uposliti u tim kompanijama“, kažu iz Sloge.

Takođe, najavljuju da sledi donošenje Zakona o radnoj praksi po formiranju Vlade.

„Iako Zakon o radnoj praksi nije trenutno u procesu razmatranja, prema našim saznanjima biće donet u najkraćem roku, nakon formiranja nove Vlade Srbije, koja će ga pustiti u proceduru. U uslovima ozbiljno poremećenih odnosa između obrazovanja i tržišta rada, postavlja se pitanje – da li nam je uopšte potrebno dualno obrazovanje na način na koji nam se ono predstavlja?“ upirali su iz sindikata.

Nastavljaju da, kada je u pitanju zaštita i nadzor nad primenom ovog zakona, on propisuje obavezu poslodavca da obavesti i konsultuje sindikat o uslovima obavljanja radne prakse kod poslodavca.

„Međutim, ako kod poslodavca nije obrazovan sindikat, poslodavac je dužan da obavesti i zatraži mišljenje o uslovima obavljanja radne prakse od predstavnika koga odrede zaposleni, odnosno takozvani “Savet zaposlenih”, koji je većini slučajeva direktno u službi kompanija i time ostavlja veliki prostor za zloupotrebe“, upozoravaju iz Sloge.

Kako tvrde, svedoci smo da je u Srbiji socijalni dijalog sveden na minimalan ili uopšte ne postoji, a Inspekcija rada, u velikim kompanijama, posebno stranim, gotovo da ne reaguje na povrede prava radnika, a osnovanje sindikata je zabranjena tema.

„Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da sve izmene koje se tiču dualnog obrazovanja se moraju stornirati, kako bi se izbegle moguće zloupotrebe i na njima se može raditi tek nakon donošenja potpuno novog Zakona o radu, koji bi trebalo da ispravi ključne nedostatke i suštinski poboljša položaj radnika u Srbiji, a koji je od strane poslaničke grupe “Ujedinjeni”, u čijem je sastavu i USS Sloga kao inicijator izmena predat u skupštinsku proceduru“, zaključili su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari