Slučaj "himna" u Novom Pazaru u predistražnoj fazi 1Novi Pazar Foto: Senko Župljanin

Na slučaj „himna“ i akterku učiteljicu u Osnovnoj školi „Rifat Burdžović Tršo“, Adelu Karaahmetović Melajac, tačka još nije stavljena.

Novopazarsko Više tužilaštvo sprovodi predistražni postupak, kojim će se utvrditi sve relevantna činjenice, nakon čega će se doneti odluka o daljem toku postupka.

Ovo je medijima potvrdila viša tužiteljka u ovom gradu Milena Mrvić. Tom tužilaštvu je Policijska uprava Novi Pazar dostavila izveštaj o događaju koji se odigrao 1. septembra u OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, a povodom objavljivanja video snimka na kojem se vidi intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“, a ne državne „Bože pravde“.

U Višem tužilaštvu tvrde da učiteljica Karaahmetović Melajac nije saslušana u policiji, već su od nje prikpuljene informacije u svojstvu građanina na osnovu odredaba Zakonika o krivičnom postupku.

Učiteljica Karaahmetović-Melajac je intoniranje himne Bošnjaka Sandžaka, objavila na svom Fjesbuk profilu i to je pokrenulo mnogobrojna negodovanja.

Direktor te škole, koja je označena kao jedina u kojoj školska godina nije počela intoniranjem državne himne, Nusret Zuković, medijima je rekao da je učiteljica državnu himnu intonirala na prvom času, a na drugom je đacima prvacima u nastavi na bosanskom jeziku, pustila bošnjačku himnu „u okviru programa za doček prvaka“.

To je svojim potpisima, ispod saopštenja, potvrdilo 46 odeljenjskih starešina u toj školi.

Bošnjački političari i narodni poslanici u republičkom parlamentu u svojim stavovima izneli su tvrdnje da učiteljica Adela Karaahmetović Melajac nije povredila zakon.

Evidentno je, da neki bošnjački političari preko ovog slučaja pokušavaju da „uberu“ predizborne poene starim definicijama, u novom pakovanju, o položaju Bošnjaka u Srbiji.

SDA Sandžaka i Bošnjačko nacionalno veće (BNV), istog dana, sa skoro istim sadržajem, uputili su zahteve da se sastanu skupštinska tela – Savet za bezbednost i da se konstituiše Savet za nadzor i kontrolu ostvarivanja prava Bošnjaka u Novom Pazara.

Ova tela, kako su predložili, trebalo bi da raspravljaju o odnosu Ministarstva prosvete, tužilaštva i policije prema učiteljici i ostalih državnih organa prema drugim pripadnicima bošnjačke zajednice.

Sve sa ciljem „da se spreče neželjene posledice nečinjenja“. Karaahmetović-Melajac je dugogodišnja saradnica BNV. Bila je angžovana na pisanju udžbenika za učenike osnovnih škola, koji se obrazuju na bosanskom jeziku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Slučaj „himna“ u Novom Pazaru u predistražnoj fazi”

  1. Koliko težinu mogu imati potpisi 46 odeljenjskih starešina u toj školi, kad oni zapravo nisu prisustvovali času ove učiteljice? Šta su to oni potpisali: Da misle da je dotična intonirala državnu himnu? Da veruju da je intonirala državnu himnu? Potpisima potvrđuju da ona govori istinu? Kako bi oni to mogli znati!? Čemu i kome potpisi ljudi koji nisu ni bili na njenom času!?

  2. A kako ti znaš da li je ili nije?Nauči selektora odbojkaške reprezentacije i odbojkaše neke da pjevaju himnu.

  3. Ima li ova država koji god veći problem od ovoga?
    Ima li Jocanjicu, Krušik, Sava malu i da ne nabrajam, jer ih do sutra ne bih nabrojao?
    Ostali samo još Bošnjaci u Sandžak za disciplinovanje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.