Smrt osuđenika zbog korone najverovatnije na sudu 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Porodica Saše Markovića, profesora niškog Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, pokrenuće postupke zbog njegovog neadekvatnog lečenja od kovida 19 u Okružnom zatvoru u Prokuplju, zbog kojeg je on i preminuo u toj ustanovi, rekao je juče advokat Vladimir Todorić, zastupnik porodice preminulog.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kategorički demantuju propuste u lečenju Markovića, koji je u tom zatvoru bio na izdržavanju kazne, navodeći između ostalog i da je on preminuo u prokupačkoj Opštoj bolnici.

– Podnećemo krivičnu prijavu protiv odgovornih u zatvoru- lekara ili samog zatvora, kao i parničnu tužbu protiv Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde. Marković je imao teži oblik kovida 19, što dokazuje između ostalog i to što tri dana nije jeo, nije mu pružena adekvatna zdravstvena pomoć, umro je a nije morao. Za ovakav ishod je odgovorna država, koja, po onome što smo do sada videli, neće to priznati ni za živu glavu- rekao je Todorić za naš list.

Marković, koji je inače osuđen na godinu zatvora zbog korupcije, preminuo je 3. oktobra rano ujutru, nakon što je 27. septembra dobio simptome korona infekcije, koja je PCR testom potvrđena sutradan u kovid ambulanti Doma zdravlja u Prokuplju.

Njegova porodica je kazala da je tada prebačen iz poluotvorenog u zatvoreni deo ustanove, gde su smešteni oboleli od kovida, i to “u sobu sa pušačima”, sa pravom na šetnju od samo sat vremena.

Terapiju je “počeo da prima tek 30. septembra uveče”, a zatvorski lekar je “dolazio jednom dnevno, nije se znalo u koje vreme, te nisu uspeli da ga čuju ni kad Saša tri dana nije jeo”.

Bezuspešno su tražili da on dobije infuziju ili bude prebačen u prokupačku bolnicu. Nakon takvih informacija, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada tog zatvora.

– Sačekaćemo izveštaj Zaštitnika građana, kako bismo između ostalog videli i ko je odgovoran u ovom slučaju- zatvor ili lekar. Saša Marković je bio teško bolestan, a Uprava očigledno hoće da sakrije propuste u lečenju, pa je početkom ove sedmice, i pre rezultata obdukcije, izdala saopštenje da je preduzeto sve što je trebalo, a u njemu navela i neistinu da je on umro u bolnici- rekao je advokat Todorić.

On je kazao da ovakvu tvrdnju zasniva na potvrdi o smrti, koju je izdao niški Zavod za sudsku medicinu, koji je radio obdukciju Markovićevog tela, i u kojoj je nevedeno da je on preminuo u Okružnom zatvoru u Prokuplju. Prethodno je i portparolka prokupačke Opšte bolnice Natali Nikolić kazala da toga dana Marković “nije evidentiran na Urgentnom odeljenju ove ustanove”.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija su juče za naš list ponovili da je ovaj osuđenik umro u prokupačkoj bolnici, u koju je hitno odvezen nakon što mu je 3. oktobra rano ujutru naglo pozlilo, o čemu je drugi osuđenik obavestio obezbeđenje. Okružni zatvor je odmah pozvao Hitnu pomoć, a sve vreme tokom transporta do bolnice zatvorski lekar Dragan Tomašević je “preduzimao reanimaciju, odnosno radio masažu srca, stavio AMBU balon sa dotokom vazduha i dao ampulu adrenalina”.

U Upravi su dodali da je odmah po prijemu u Urgentno odeljenje Opšte bolnice, Markoviću  urađen EKG, koji je pokazao zastoj u radu srca, nakon čega je konstatovana smrt.

Osim ovog snimka, postoje i snimci  Okružnog zatvora, kao i Urgentnom odeljenja prokupačke bolnice, na kojima se vide dolasci vozila Hitne pomoći, koji dokazuju da je osuđenik dovezen u bolnicu, u kojoj je preminuo.

Prema navodima Uprave, članovi porodice nisu imali bilo kakav prigovor na lečenje Markovića, dok je ono trajalo. Poslednji put su o njegovom lečenju razgovarali 1. oktobra, kada im je medicinska sestra pokazala medicinsku dokumentaciju, parametre koji su praćeni sve vreme i tetrapiju koju je primao. Tada je Markovićeva supruga rekla da je “po njoj- a i sama je medicinska sestra, sve u redu”.

– Od prvog dana otkrivanja infekcije korona virusom ovo osuđeno lice je lečeno i imalo potpunu zdravstvenu zaštitu, urađeni su svi potrebni pregledi kod lekara opšte prakse u Domu zdravlja, kao i radiologa i infektologa u Opštoj bolnici, koji je napisao potrebnu terapiju, koju je lice sve vreme uzimalo. Da su mu se parametri u bilo kom trenutku pogoršali, on bi bio prevezen u nadležnu zdravstvenu ustanovu, ali to ovde nije bio slučaj. Da mu je u Opštoj bolnici dat uput za hospitalizaciju, on bi bio odveden na takvo lečenje, i to istog trena i bez odlaganja, ali takva odluka lekara nije postojala – rekli su u Upravi.

Oni su dodali da je Marković od samog početka bio “pod pojačanim nadzorom zavodskog lekara”, uz svakodnevno merenje telesne temperature, nivoa kiseonika u krvi, krvnog pritiska i praćenje opšteg stanja. Demantovali su tvrdnje da Marković tri dana nije jeo, dodajući da mu je zatvorski lekar “prepisao poseban režim ishrane, u skladu sa terapijom koju je pio, na koju osuđenik nije imao primedbi”.

Rok za odgovore zatvora- 15 dana

Zaštitnik građana, koji je pokrenuo postupak kontrole u Okružnom zatvoru u Prokuplju, zatražio je da mu ta ustanova u roku od 15 dana dostavi informacije kada je preminuli osuđenik zaražen korona virusom, koje aktivnosti su preduzete da mu se pruži blagovremena i adekvatna zdravstvena zaštita, kao i na koji način je kontrolisano njegovo zdravstveno stanje.

Zaraženo 11 osuđenika

U Okružnom zatvoru u Prokuplju koronom je zaraženo 11 osuđenika, od kojih je jedan smešten u Opštoj bolnici u Prokuplju, dok deset ima laku kliničku sliku. Nijedan zaposleni nema korona infekciju, rekli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari