Snimak hapšenja Mentusa demantuje navode premijerke 1Foto: Aleksandar Roknić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je doktor Vladimir Mentus uhapšen kao deo grupe koja je ometala rad policije i vređala policajce, a da odluku suda po kojoj je on ekspresno osuđen na mesec dana zatvora ne može da komentariše.

Međutim, list Danas je došao u posed snimka hapšenja mladog naučnika u noći između 11. i 12. jula, koji demantuje navode premijerke, kao i deo presude Prekršajnog suda u Beogradu, po kojoj se Mentus osuđuje na 30 dana zatvora zbog psovanja policajca. Iako je on negirao da je to učinio, sudija je odlučio da veruje svedoku-policajcu „jer on nema razloga da laže“.

Na snimku u koji je Danas imao uvid, jasno se vidi da je Mentus stajao sam, sa desne strane Narodne skupštine i pričao telefonom, dok je grupa koja je skandirala i bila blizu ulaza stajala sa leve strane, desetak metara od njega.

Potom je grupa policajaca izletela iz skupštine i počela da udara okupljene demonstrante koji su potrčali ka Pionirskom parku, dok je Mentus krenuo na drugu stranu i pao. Prišao mu je policajac u civilu i uhapsio ga. Mentus je na saslušanju negirao da je opsovao policajca, dok je policijski službenik tvrdio drugačije.

U tekstu presude, u koji je Danas imao uvid, sudija je kaznu zatvora od 30 dana obrazložio sledećim rečima:

„Ceneći odbranu kao neosnovanu i unapred smišljenu u cilju izbegavanja prekršajne odgovornosti, a iskaz svedoka policijskog službenika kao logičan, uverljiv i nepristrasan, jer kao ovlašćeno službeno lice nema razloga da neosnovano tereti okrivljenog, sudija je nesumnjivo utvrdio da je okrivljeni načinio prekršaj koji se sankcioniše članom 22 Zakona o javnom redu i miru“, navodi se u tekstu presude.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, te noći su na isti način procesuirane najmanje tri osobe, i upućene na izdržavanje zatvorske kazne „kopi/pejst presudom“, identičnoj onoj po kojoj je osuđen Mentus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.