Sonja Vasić: Pobednik po prirodi 1Foto: STARSPORT

Kad kao tinejdžerka i juniorka pređete u jednu Barselonu, a pritom zbog nejasnih propisa za taj transfer mora da interveniše FIBA, to najavljuje samo burnu, ali ne i uspešnu karijeru.

Sonja Vasić (32) je te dve stvari spojila u jedno. Od kako je 2007. proglašena za najbolju mladu košarkašicu Evrope, prošla je kroz pakao teških povreda i velikih dilema da li da od košarke digne ruke, do velikih pobeda i uspeha, sa klubovima i reprezentacijom Srbije.

Košarku je počela da igra u Crvenoj zvezdi, sa 17 godina otisnula se u Barsu, da bi ubrzo zaigrala za francuski Burž, potom se duže zadržala u Spartaku iz Moskve, igrala WNBA za Čikago, zatim igrala za Prag, ponovo preko „bare“ za Finiks, i preko Dinama iz Kurska stigla u Đironu gde je danas.

Za svo to vreme nastupala je za reprezentaciju, od mlađih kategorija do A selekcije i osvojila čak 10 medalja.

Sa 23. godine ozbiljno je razmišljala da prekine karijeru, imala je dve operacije ukrštenih ligamenata kolena, verovatno jedne od najtežih povreda u savremenom sportu koja zahteva dugo mirovanje. Uspela je i psihički to da prebrodi, srećom po nju i selekciju Srbije.

I od tada nizala i individualne i ekipne uspehe.

Bila je šampion Evrolige tri puta (2009, 2010, 2015), proglašena je za košarkašicu godine u Srbiji (2016, 2019), a velikog udela imala je i u istorijskim uspesima reprezentacije.

Pre svega u osvajanju zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2015. igranom u Mađarskoj i Rumuniji.

Mnogi je pamte po odlučujućim poenima u polufinalu protiv Belorusije i poenima (22) u finalu protiv Francuske.

To nije bila samo prva medalja za Srbiju kao samostalnu državu nego i prvo zlato u čitavoj istoriji ovdašnje ženske košarke, čime je obezbeđen i direktan plasman na Olimpijske igre 2016. u Rio de Žaneiru.

Tamo je takođe napravljen veliki uspeh osvajanjem bronze, usledila je još jedna medalja iste boje na prvenstvu Evrope, čime se srpska ženska košarka vinula na najviši nivo.

Jedino za čime u karijeri žali je šampionski prsten ženske NBA lige (WNBA).

„Iako sam bila član Čikago Skaja i Finiksa. To će ostati neispunjena želja. Probala sam kako izgleda igrati u ligi gde igraju najbolje na svetu, ali nisam bila dovoljno posvećena. Da sam bila koncentrisana kao u evropskim klubovima, sigurno bi bilo drugačije. Ne patim, ali ostaće neispunjena želja“, izjavila je u jednom od malobrojnih intervjua za srpske medije.

Sonja je ćerka nekada odličnog košarkaškog sudije Radeta Petrovića, uz košarku je stekla i diplomu inženjera operativnih nauka.

Što smatra važnim jer nije sigurna da li će po okončanju karijere ostati u košarci. Pre dve godine udala se za veslača Miloša Vasića koga je upoznala na Igrama u Rio de Žaneiru. I on se kvalifikovao, tako da će oboje biti i na Igrama u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari