Zvanični Beograd nastavlja da nudi pragmatične predloge kako bi se prevazišao problem u snabdevanju strujom srpskih sredina u Pokrajini, ali međunarodna zajednica na sve to ne odgovara, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Zvonimir Stević. On je istakao da je „neprihvatljivo i neshvatljivo to što Euleks po tom pitanju ističe da nije nadležan, a Unmik da više nije“.

Stević je za Betu izjavio da Kosovska elektroenergetska korporacija barata netačnim podacima da navodno Srbi duguju oko 120 miliona evra za struju utrošenu od 1999. godine.

– U Kosovskom pomoravlju, od 73 sela u kojima žive Srbi, u devet nema električne energije – izjavio je juče načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić. Prema njegovim rečima, u selima koja nemaju struju živi oko 8.000 ljudi.

Više stotina Srba, Roma i Aškalija iz Plemetine, sela kod Obilića, održali su juče protestni marš povodom šesnaestodnevnog isključenja struje u tom selu. Predsednik opštine Obilićizmeštene u Plemetinu Ljubomir Bosanac kazao je da su zvaničnici Kosovske elektroenergetske korporacije predstavnicima ta četiri sela predočili da domaćinstva treba da plate paušal za januar i februar od 26 evra.

– Ostatak duga nagomilanog od 1999. godine, od 3.000 do 5.000 evra po domaćinstvu, trebalo bi da bude isplaćivan na rate. U ta četiri sela oko 1.200 domaćinstava je dobilo opomene ali ljudi nemaju novac da plate dug – kazao je Bosanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari