Srbija obara sve negativne rekorde 1Foto: Ulica za bicikliste (arhiva)

U Beogradu je u subotu vazduh bio najzagađeniji u svetu, podaci su aplikacije za merenje kvaliteta vazduha AirVisual. Srpska prestonica je po zagađenosti pretekla Peking, Delhi, DŽakartu i Laho.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koje je prenela Beta, vazduh u delovima Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice i Bora i juče je bio „jako zagađen“, što je oznaka za peti i najveći stepen zagađenja koji meri ta agencija.

„Jako zagađen“ vazduh izmeren je u Brezoniku i Gradskom parku u Boru, beogradskoj opštini Stari grad, Rumenačkoj ulici u Novom Sadu, kao i u delovima Pančeva – Vatrogasni dom i Starčevo. Vazduh je bio „zagađen“, što je oznaka za četvrti stepen zagađenja i u Novom Beogradu, delovima Niša, Valjeva, Kosjerića i Beočina.

Da li ste zabrinuti zbog velike zagađenosti vazduha u Beogradu i drugim gradovima Srbije?

View Results

Loading ... Loading ...

Povodom rekordnih vrednosti zagađenja vazduha, koje zvanične merne jedinice danima pokazuju u Beogradu, aktivisti Ne davimo Beograd posetili su deponiju u Vinči i utvrdili da je deponija definitivno u plamenu, saopštila je ova inicijativa.

– Pored potvrda koje smo dobili od zaposlenih, i pored zabrane prilaska uspeli smo da se probijemo do mesta na kome se jasno može videti ogromna količina dima koji se širi sa deponije. Mobilnim mernim uređajima izvršili smo merenja i potvrdili da je prisustvo štetnih čestica u vazduhu (PM 2.5 i PM 10) višestruko veće od dozvoljenih vrednosti. Ono što jako zabrinjava jeste činjenica da su i merenja koja smo izvršili u centru Beograda, u Cvijićevoj ulici, ali i u obodnim mestima Slancicima, Mirijevu, Leštanima i Karaburmi, pokazala slične vrednosti ovih jako štetnih čestica“, saopštila je Inicijativa, koja zahteva od gradonačelnika Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da se hitno obrate građanima i objasne šta će konkretno uraditi kako bi se građani Beograda zaštitili od aerozagađenja.

„Podsećamo javnost da umesto da ulažemo u rešavanje problema zagađenja, gradske vlasti planiraju gradnju spalionice na deponiji u Vinči, koja će dodatno povećati štetne materije. Koliko je situacija ozbiljna govori nam i činjenica da je EIB odbila da finansira ovaj projekat jer je protivan standardima na koje se Srbija obavezala u procesu pridruživanja EU.“

Inicijativa smatra da je ovakve projekte poput spalionice u Vinči neophodno odmah obustaviti, da je potrebno radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

U Novom Sadu i Subotici nema komentara niti objašnjenja stručnjaka i nadležnih zašto je poslednjih dana zabeležena visoka koncentracija zagađujućih materija u vazduhu.

Ipak, zna se da je već duže vreme visok vazdušni pritisak i da nema vetra, a istovremeno, masovno se pale biljni ostaci na njivama posle branja kukuruza. Dimi se i iz dvorišta gde nesavesni pale gomile lišća i granja iako je to zabranjeno. Uz sve to, zagađenju doprinose i brojni automobili, posebno dizelaši, a najviše kamioni i autobusi. Drumski prevoz, koji se odvija i kroz gradove, postao je dominantan, pa i jedini način transporta robe i putnika, jer železnica skoro da i ne postoji, a rekama i kanalima s kojima je Vojvodina ispresecana, plove uglavnom brodovi sa stranim zastavama. I pored ovakvih rezultata merenja zagađenja u gradovima Srbije nije bilo nekih većih protesta građana, osim onih početkom meseca u Boru, kada su građani samoorganizovano blokirali kapije borskog kombinata bakra, u vlasništvu kineskog Ziđina.

Ipak, više desetina Šapčana je u subotu, u protestnoj šetnji do fabrike mineralnih đubriva izrazilo nezadovoljstvo zbog aerozagađenja, javlja dopisnik Danasa. Iako su bile pune bašte kafića u centru grada niko od gostiju nije se priključio protestu. Pod motom „Za Šabac bez smoga“ , u organizaciji „Zeleni Šabac“, građani zahtevaju redovno informisanje i merenje svih aerozagađenja. Prethodno je peticijom sakupljeno 600 potpisa, a cilj je da deset hiljada građana izraze svoje nezadovoljstvo zbog kvaliteta vazduha u gradu.

Kada je reč o Zrenjaninu, koji ovih dana nije bio na crnoj listi, ovdašnji borci protiv zagađenja tvrdi da građani imaju gotov cele godine, a naročito leti probleme. Najneprijatniji mirisi šire se iz pogona bivše kafilerije, koja od privatizacije radi punom parom i uprkos ugrađenim filterima, i dalje ispušta nepodnošljiv smrad. Preradom uginulih životinja i mesnih ostataka u vazduh se ispuštaju štetne materije, među kojima je akrolein sa kancerogenim dejstvom konstatovano je još 2016. godine, u izveštaju gradskog inspektora za zaštitu životne koji je zbog svega podneo krivičnu prijavu za privredni prestup. Zrenjaninski privredni sud je 2018. firmi „Prekon“ zabranio preradu životinjskog otpada u naredne tri godine ukoliko ne ugrade potrebne filtere čime će sprečiti zagađenje vazduha. Ove presuda potvrđena je u ponovljenom procesu 2019. Filteri su, kako je javnost obaveštena, ugrađeni, a zašto i dalje smrdi nikom nije jasno.

Građani se i dalje žale na neprijatne mirise, zbog čega svakog meseca inspekciji za zaštitu životne sredine stignu prijave.

– Godinama ukazujemo na ovaj problem, sada je situacija nepodnošljiva. Svakog meseca pišemo prijave i zovemo inspekciju ali, kao što vidite, još nema rezultata, kaže penzioner Đula Feldeši. Slučaj kafilerije nije jedini ekološki problem nastao zagađenjem vazduha iz industrijskih postrojenja. Slično je i u susednom Lukićevu, gde je pogon destilerije Vinex podigao selo na noge.

Vazduh u Beogradu i još nekolicini gradova Srbije i danas jako zagađen

U Beogradu, ali i Novom Sadu i Subotici, vazduh je i jutros veoma zagađen, a prema podacima portala AirVisual srpska prestonica je na trećem mestu liste sa gradovima u kojima je vazduh najzagađeniji, prenosi N1.

AirVisual navodi da je Beograd po zagađenosti danas odmah ispod Delhija u Indiji i grada Lahora u Pakistanu.

U Subotici, Beočinu, delu Novog Sada, na Novom Beogradu, u beogradskoj opštini Stari grad i delovima Pančeva vazduh je jako zagađen, pokazuju informacije Agencije za zaštitu životne sredine. To je oznaka za najveći, peti stepen zagađenja koje meri ta Agencija, navodi RTS.

Šapčani odavno sprečili spalionicu

„Zeleni Šabac“ godinama unazad kao krivca za aerozagađenje imenuju fabriku mineralnih đubriva Eliksir, i kako navode, osnovnog emitera amonijaka i fluorovodonika koji izazivaju nadražaj disajnih organa i mogu imati dugoročne štetne posledice po zdravlje. Zahteva se svakodnevno izveštavanje o kvalitetu vazduha u realnom vremenu, nabavku mobilne merne stanice, pojačan inspekcijski nadzor nad fabrikom mineralnih đubriva i ostalim potencijalnim zagađivačima kao i pooštravanje propisa o kvalitetu vazduha. Da podsetimo, pre petnaestak godina Šapčani su uličnim protestima sprečili da se ovde izgradi spalionica hemijskog otpada koju je trebalo da finansira EU.

Neopisiv smrad džibre iz “lagune”

– Neopisiv smrad džibre širi se našim mestom, otpadne vode izlivaju se na njive a na sve to inspekcija je polugluva. Nisu u stanju da konstatuju da laguna za otpadne vode u Lukićevu, koja je navedena u studiji izvodljivosti, nije betonska već sa nekom folijom, kaže Dušan Vukotić, aktivista iz Lukićeva. U Zrenjaninu se strahuje i od najavljene izgradnje kineskog industrijskog postrojenja za proizvodnju automobilskih guma Shandong Linglong Tire, kao potencijalnog zagađivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.