Šta je na saslušanju u Tužilaštvu rekao uhapšeni urednik Srbin info 1foto: Printscreen/YouTube/HelmCast

Dejan Zlatanović, urednik portala Srbin info, koji se sumnjiči da je pozivao na nasilno rušenje ustavnog poretka, saslušan je danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, potvrdio je njegov branilac Marko Pušica.

Zlatanović je negirao izvršenje dela za koje se sumnjiči, navodeći pred tužiocem da izjava zbog koje je priveden predstavlja iznošenje političkog vrednosnog suda.

Podsetimo, Zlatanović je govoreći na skupu organizovanom povodom namera da se potpiše francusko-nemački sporazum koji je održan kod zgrade Predsedništva, rekao “Ko potpiše – njega ubiše”.

Prema rečima advokata Pušice, Zlatanović je pred tužiocem rekao da je svojim govorom upravo insistirao na poštovanju ustavnog poretka.

Odbrana je takođe navela niz sličnih, pa i oštrijih izjava koje su mogle da se pročitaju u medijima, a koje tužilaštvo nije tretiralo kao poziv na rušenje ustavnog poretka – od izjava dramaturga Dušana Kovačevića, preko onih političara Srđana Noga, do čuvene izjave bivšeg predsednika Tomislava Nikolića o “Titu kojeg je takođe noga bolela pred smrt”.

Dejan Zlatanović je naglasio da je sve tokom skupa izrečeno u kondicionalu, te da nije postojala nikakva namera da se ugrožava ustavni poredak.

Nakon saslušanja, odbrana je informisana od strane postupajućeg zamenika tužioca da će tražiti određivanje pritvora.

Zlatanović je, prema rečima njegovog branioca, naveo da će u slučaju da mu se odredi pritvor stupiti u štrajk glađu.

U trenutku pisanja ovog teksta, još uvek nije bio saslušan Damnjan Knežević, lider Narodnih patrola koji je takođe govorio na pomenutom skupu.

Kneževiću je u toku dana pozlilo, i on je, kako je naveo Pušica, bio prebačen u Urgentni centar gde mu se pružala pomoć.

Njegov branilac pretpostavlja da je do pogoršanja zdravstvenog stanja došlo kao posledica hematoma na glavi koji je zadobio prilikom hapšenja.

On mora biti saslušan do kraja dana, imajući u vidu da tužilaštvo mora da ga sasluša u roku od 48 sati od hapšenja.

Nekoliko sati pre njih dvojice, slobode je lišen i Dejan Boboček, takođe pripadnik Narodnih patrola.

Kako je saopštio MUP, on je uhapšen dok je putovao ka Beogradu, kada je prilikom pretresa njegovog vozila pronađena puška sa snajperskim nišanom.

Sva trojica se sumnjiče za krivično delo pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka, s tim da se Bobočeku na teret stavlja i neovlašćeno posedovanje oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari