Šta se govorilo o modernizaciji Beograda 1940. godine? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre tačno 80 godina list Vreme posvetio je nekoliko reči zadivljujućem razvoju Beograda, dok je list Pravda upoznao svoje čitaoce sa najnovijim tehnološkim izumom.

„Jedan nemački novinar konstatuje da u Beogradu nestaje romantike“, započinje list Vreme.

Ova novinarska opaska nije se odnosila na poseban sentiment Beograđana već na promenu koja se u to vreme dešavala na ulicama grada Beograda.

„Ko je video Beograd pre dvadeset godina i tek ga danas ponovi vidi, taj ne može da ga pozna, a za idućih dvadeset godina imaće ova varoš potpuno novi izgled“, primećuje Kurt Štal.

Šta se govorilo o modernizaciji Beograda 1940. godine? 2
Foto: screenshot/
Digitalna.nb.rs

Po rečima nemačkog novinara, najslavniji i najsposobniji graditelji iz celog sveta dolazili su u Beograd kako bi učestvovali u izmeni izgleda naše prestonice.

Beograd je privlačio svojom dobrom geografskom pozicijom i značajnim razvojnim potencijalom. Predviđao mu se razvoj drumskog, železničkog i vodenog saobraćaja kao i procvat moderne i velelpne arhitekture.

„Biće podignuti moderni parkovi, palate za umetnost i nauku, kao i veliki sportski stadioni“, prenosi Vreme.

Osim oduševljenja, modernizacija Beograda, izazvala je nostalgiju. Strahovalo se da će nova, velelepna izdanja koštati Beograd „duše“.

„Izgleda, da više nije daleko vreme, kada će nestati i poslednja romantika iz Beograda, koja još tu i tamo postoji u uskim ulicama i niskim, starim turskim kućama… Tada će Beograd zauvek prestati da bude ‘balkanska’ prestonica“, zaključuje autor.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Šta se govorilo o modernizaciji Beograda 1940. godine? 3
Foto: screenshot/
Digitalna.nb.rs

Pre 80 godina, list Pravda, obavestio je svoje čitaoce da više neće morati da navijaju svoje satove.

„Američkom inžinjeru Ernoldu pošlo je za rukom da konstruiše prvi radio časovnik“, piše list Pravda.

Prednost novih časovnika bila bi njihova preciznost, takođe korisnici više ne bi morali sami da vode računa da li je časovnik ispravno navijen.

„Navijanje bi se obavljalo, na primer, iz jedne centralne časovničarske radionice aparatom sa radio talasima“, objašnjeno je u listu Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari