Šta su bile glavne vesti na današnji dan pre 80 godina? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jugoslovenski list Pravda na današnji dan 1939. godine donosi vest da će Velika Britanija, Francuska i Rusija potpisati savez 5. juna

Šta su bile glavne vesti na današnji dan pre 80 godina? 2„Svaka zemlja koja bi se silom oduprla napadu na njenu nezavisnost, ima pravo da traži pomoć od Velike Britanije, Francuske i Rusije“, prenosi Pravda na naslovnoj strani navode svetskih medija o savezu ove tri velike zemlje, u trenucima kada se pred izbijanje Drugog svetskog rata sve više zaoštravaju odnosi na starom kontinentu.

Pravda ovog 28. maja piše i o tome da se Gandi u sedamdesetoj godini života ponovo bori gladovanjem za prava svojih građana, a među zanimljivostima objavljuje tekst o Klerku Geblu „Kako je od jednog drvoseče postao slavan filmski glumac“.

Na stranama Ženski svet ovaj list bavio se modnim trendovima za leto 1939. godine pod naslovom „Letnja moda je raznovrsna, ali treba odabrati ono što je praktično i elegantno“. Na istoj strani je objavljen i tekst o čemu moramo da vodimo računa pre nego što pođemo na letnji odmor, kraći put ili izlet.

Među oglasima dominiraju reklame za automobile Škoda i Ševrolet.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Šta su bile glavne vesti na današnji dan pre 80 godina? 3List Vreme, osim aktuelnih, mahom svetskih, tema na naslovnici, na unutrašnjim stranama piše o 150 godina Francuske revolucije pod naslovom „Prva pobuna u Parizu“, a čitave četiri strane posvećene su i ovom listu – kako radi, kako nastaju novinarske priče, sa ocenom da je Vreme „uvek prvo na licu mesta“.

Jedna cela strana tog dana bila je posvećena ponudama za letovanje, odnosno oglasu hotela na jadranskom primorju na kojem je bilo istaknuto „Hajd na more, na naš Jadran“.

Pogrebni zavod Konkordija reklamirao je u Vremenu modele sanduka takođe na celoj strani, a isti prostor pripao je i oglasu za novu, letnju kolekciju obuće Bata.

Šta su bile glavne vesti na današnji dan pre 80 godina? 4

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari