Stečaj u zrenjaninskoj Fabrici vode, račun blokiran na 600 miliona dinara 1fabrika vode zrenjanin

Da li je otvaranjem stečaja u Fabrici vode iz Zrenjanina počelo da se odmotava zamršeno klupko dešavanja u jednoj od najgromoglasnije najavljivane investicije u gradu na Begeju i obećanja da će Zrenjaninci, uz pomoć postrojenja za preradu i prečišćavanje, konačno dobiti vodu za piće.

Stečaj nad Fabrikom vode, koja je u međuvremenu promenila adresu, pa se sada zove Fabrika vode Novi Sad, otvoren je na zahtev Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina, zbog duga od nešto više od 14 miliona dinara. Zastupnici zrenjaninskog „Vodovoda“ naveli su i da je račun dužnika u blokadi više od dve godine.

Prethodni stečajni postupak, Privredni sud otvorio je 28. februara a kako u tom momentu Fabrika vode nije imala direktora, postavljen je privremeni zakonski zastupnik.

Farbika vode je u međuvremenu sedište firme prebacila sa adrese Mihajlovački put Zrenjanin, na novosadsku adresu Vase Stajića, i u pismenom podnesku osporila navode „Vodovoda“ tvrdeći da je prijavljeni dug već predmet parničnog spora. To što je račun fabrike blokiran, ne znači da plaćanja nije bilo, stoji u odgovoru advokata Fabrike vode.

Sud je do otvaranja stečaja utvrdio da je račun Fabrike vode, prema podacima Narodne banke Srbije, u blokadi od 21. juna prošle godine na iznos od 620.066. 128 dinara i da je privredni subjekt trajno finansijski nesposoban.

U rešenju o otvaranju stečaja, osporena je i primedba dužnika da zrenjaninski sud nije nadležan, jer je sedište firme u Novom Sadu. U momentu pokretanja prethodnog stečajnog postupka, sedište fabrike bilo je u Zrenjaninu, piše u rešenju o otvaranju stečaja.

Rešenje o otvaranju stečajnog postupka doneo je sudija Privrednog suda u Zrenjaninu Aleksandar Stoiljkovski a za stečajnu upravnicu imenovana je Dragica Arsić.

Poverioci Fabrike vode Novi Sad pozvani su da svoja potraživanja prijave u narednih 90 dana.

Prvo poverilačko ročište sud je zakazao za 22. april a ispitno ročište održaće se 22. jula.

Izgradnja postrojenja za preradu i prečišćavanje vode, ili kasnije fabrike vode, počela je oktobra 2015. godine. Gradnju je, bar je tako saopšteno tada, počela italijanska kompanija „Grupo Zilio“. U međuvremenu, postrojenje je nekoliko puta menjalo vlasnike. Sada i adresu. Voda iz postrojenja puštana je, probno, kroz gradski vodovod u nekoliko navrata. Polovinom decembra 2020. godine u postrojenju se dogodila eksplozija, i nakon toga postrojenje je isključeno sa sistema.

Privredni sud u Zrenjaninu prošle godine otvorio je stečaj u Fabrici vode, ali samo nakon nekoliko dana, Erste banka, koja je i podnela zahtev, taj je zahtev povukla i postupak je obustavljen.

Postrojenje je pre dva meseca, na zahtev Erste banke, prodao javni izvršitelj a kupila ga je firma  „Pannonian Water“ iz Beograda. “Pannonian Water dovodi se u direktnu vezu sa kompanijom “Metito”, koja je privatni partner Zrenjaninu za izgradnju postrojenja za prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda.

Privredni sud u Zrenjaninu pre desetak dana odbio je tužbu udeličara u Fabrici vode, kojom je tražena naknada za izgubljenu dobit.

Javnost je tada saznala da su udeličari novosadski advokat Oliver Zaveđi, firma „Sinertek“ Nenada Obradovića i „SAR Beograd – Zemun“ u izraelskom vlasništvu, o čemu je Danas pisao.

Udeličari su tužili zrenjaninski „Vodovod“ za izgubljenu dobit u narednih 25 godina u iznosu od 18,5 miliona evra.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari