Što lekari misle, to Vesić ne zarezuje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nijedan epidemiolog, bar među onima koji su u Kriznom štabu, neće podržati organizovanje dočeka Nove godine na trgovima, rekao je juče član KŠ epidemiolog Predrag Kon.

Ni epidemiolozi van Kriznog štaba ne misle da je vreme za organizovana slavlja sa hiljadama okupljenih. Iz udruženja lekara

Ujedinjenih protiv kovida još ranije su poručili da bi tokom praznika ozbiljno trebalo razmisliti o zatvaranju svih neesencijalnih delatnosti, uključujući i ugostitelje, dok bi okupljanja trebalo ograničiti do pet osoba na otvorenom i deset u zatvorenom.
Epidemiolog Verica Ilić, član UPK, kaže za Danas da su predložene mere zasnovane na principima i pravilima epidemiologije u prilikama kada postoji bolest koja se brzo i lako širi.

– Na trgovima nećete imati pet, nećete imati 50, nećete imati 500 već pitaj boga koliko ljudi, u jednoj atmosferi u kojoj niko neće voditi računa o merama, sa slabom samokontrolom ako će je uopšte i biti. Zbog toga su takve proslave u ovakvim prilikama nemoguće, navodi dr Ilić.

Prema trenutnim merama u Srbiji je dozvoljeno okupljanje 500 osoba u zatvorenom i na otvorenom. Uredba o sprečavanju širenja kovida 19 predviđa i da bi svaki skup sa većim brojem osoba trebalo bi da ima dozvolu Kriznog štaba. Dr Predrag Kon međutim kaže da nijedan od planiranih dočeka takvu dozvolu još uvek nije dobio.

– To do sada niko nije u Kriznom štabu odobravao niti podržavao… – rekao je dr Kon za RTS.

Uprkos tome što niko nije dobio dozvolu, oni gradovi koji su planirali organizaciju dočeka te događaje uveliko reklamiraju. U Beogradu bi trebalo da nastupi sijaset muzičara na različitim lokacijama u gradu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je najviše i promovisao doček u prestonici, juče nije odgovorio na pitanja Danasa o ovom događaju te da li se eventualno razmišlja o otkazivanju s obzirom na širenje omikron soja Evropom zbog koga pojedine države uvode sve strožije mere, ali i otkazuju praznične proslave. U okruženju, organizovan doček otkazali su Crna Gora, Sarajevo, Pula…

U Srbiji međutim organizovanih dočeka po svoj prilici će biti, sa ili bez dozvole Kriznog štaba.

– Na neki način je odlučeno da se svi ovi događaji dešavaju. Odgovor, da ne kažem izgovor, jeste da se živeti mora. Ta priča da život ide dalje važi za svaku situaciju, ali kao epidemiolog kažem da su odabrane proslave i slavlja umesto zaštite života i to moram otvoreno i javno da kažem. Postoje ljudi do kojih neće stići glas da je to povećani rizik, stići će samo pozivi da dođu na proslavu, rekao je dr Kon.

Upitana šta onda Krizni štab treba da radi, ako će već dočeka po svoj prilici biti, dr Verica Ilić kaže da podnese ostavku.

– Da se sklone i puste ljude koji znaju kako treba suzbijati epidemiju da to rade, zaključuje sagovornica Danasa.

Odgovarajući na pitanje ko treba da reaguje ako dočeci za Novu godinu budu organizovani bez dozvole Kriznog štaba, pravnica Sofija Mandić, iz Centra za pravosudna istraživanja, podseća da ako bi se poštovao zakon, onda bi se videlo da Krizni štab i nije telo koje u ovom slučaju može da daje dozvolu za okupljanja.

„Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar zdravlja je taj koji može da ograniči okupljanja na određeni broj osoba, a oni koji bi to prekršili mogli bi da budu prekršajno kažnjeni. Deo Uredbe koji propisuje da Krizni štab daje dozvolu jeste nezakonit i neustavan“, ističe Mandić.

Prošle godine organizovanog dočeka na trgovima nije bilo. Ove godine na isti način postupiće Užice, Vranje, i još nekolicina gradova u kojima neće biti proslava na ulicama. Na drugoj strani, osim Beograda, gradski doček najavili su još Niš, Subotica, Kragujevac, Novi Sad…

 

Tražili dozvolu od lokalnog štaba

Kragujevac – Svečani doček Nove godine za Kragujevčane počeće još u podne na Đačkom trgu. Organizator, Dom omladine najavljuje bogat program uz učešće kragujevačkih bendova, KUD Abrašević, operskih pevačica. S obzirom na to da se doček održava u vreme pandemije i da mere postoje, bar na papiru, postavlja se pitanje hoće li biti primene epidemioloških mera.
Od direktora Doma omladine, Nebojše Jakovljevića smo saznali da će biti organizovana redarska služba koja će obezbediti primenu epidemioloških mera tokom dočeka Nove godine. Takođe, on nam je rekao i da je poslat mejl članici Gradskog veća, dr Gordani Damnjanović, gde traže dozvolu za održavanje skupa povodom dočeka Nove godine na Đačkom trgu. Iz informativne službe Grada stigao nam je usmeni odgovor dr Gordane Damnjanović, da nikakav dopis još nije stigao, a da će sednica Štaba za vanredne situacije biti održana u utorak, 22. decembra, pa će se nakon nje znati i više detalja.
G. G.

U Novom Sadu uz mere

Doček 2022. godine u Novom Sadu obeležiće više kulturnih događaja, uključujući i nekoliko koncerata na otvorenom. Milana Milovanov, PR fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, koja je organizator događaja, kaže da će sve biti sprovedeno u skladu sa trenutnim merama i kada se radi o broju osoba koje mogu u isto vreme da se nađu i na otvorenom i u zatvorenom, i kada se radi o obaveznom nošenju maski. „Ako se donesu nove mere, odnosno ako bude bilo promena u poslednjem trenutku, mi ćemo se tome prilagoditi“, dodaje Milovanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari