Stojanović: Zagušeni smo istorijom, živimo u prošlosti 1Foto:Fonet

Udruženje Krokodil pokrenuo je projekat “Histoire pour la Liberté” u cilju podsticanja debate o zajedničkoj kulturi sećanja i promovisanja mira i tolerancije.

“Mi smo zagušeni istorijom i živimo u prošlosti, što je razumljivo s obzirom na loše rezultate naših vlada, kojima je lakše da nas prebace u prošlost da ne bismo videli sadašnjost”, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije istoričarka Dubravka Stojanović povodom početka projekta “Histoire pour la Liberté” (Istorija za slobodu).

Ona je podsetila da je u Srbiji nedavno završeno emitovanje serije “Porodica” o hapšenju Slobodana Miloševića, da je u toku serija “Aleksandar od Jugoslavije”, a da će građani gledati i seriju o Jovanki Broz.

“Podignut je spomenik Stefanu Nemanji, ovih dana postavlja se spomenik despotu Stefanu Lazareviću, a postaviće se i spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću. Na međunarodnom planu Srbija i Crna Gora proterale su ambasadore zbog tumačenja podgoričke skupštine iz 1918. godine, a Bugarska je zaustavila evropske integracije Makedonije zbog tumačenja prošlosti”, ukazala je Stojanović.

Potom je podsetila na prethodni projekat Krokodila pod nazivom “Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma” koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju.

Stojanović je objasnila da je ova deklaracija napisana “kako bismo odbranili istoriju od svih zloupotreba koje stvaraju tendencioznu, politički profilisanu sliku prošlosti, koja je i dalje konfliktna na regionalnom nivou”.

Govoreći o projektu “Histoire pour la Liberté”, ona je ukazala da je u regionu zagušenje istorijom daleko veće nego u Evropi i da je potrebno da se istorija oslobodi da “bismo imali sadržajniju i mirniju budućnost”.

Vladimir Arsenijević iz Udruženja Krokodil, najavio je da će paneli u okviru projekta “Histoire pour la Liberté” biti održani u maju u Zagrebu, u junu u Sarajevu, u avgustu u Beogradu, u oktobru u Berlinu, a u novembru će biti organizovana predavanja za studente u Beogradu i Novom Sadu.

Projekat je finansiran u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji sa sarajevskim Udruženjem za modernu historiju, zagrebačkom Udrugom Kliofest i Univerzitetom Humbolt u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari