Stojković: BIA da obelodani imena ruskih agenata u javnom prostoru 1foto Aleksandar Roknić Danas

Povodom aktuelnih događanja na Kosovu, advokat Čedomir Stojković pozvao je BIA da „prestane sa dremanjem“ i da hitno obelodani imena ruskih agenata u javnom prostoru.

„Dana 28. maja 2022. godine podneli smo zahtev Ambasadi Ruske Federacije da povuče svojih 4036 agenata iz Republike Srbije kako bi naša zemlja mogla da suvereno i samostalno dnosi odluke od značaja za svoju budućnost , među kojima je 27 agenata u Vladi Srbije, sedam agenata u Predsedništvu Srbije, 86 agenata u Ministarstvu odbrane, 64 agenta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, svih 113 agenata u Bezbednosno informativnoj agenciji, i brojne agente u javnoj sferi delovanja i u verskim organizacijama u Srbiji“, naveo je Stojković u pisanom saopštenju.

Kako je dodao, domaće službe bezbednosti od tada do danas nisu preduzele niti jedan korak da spreče delovanje ovih agenata, a Ruska Federacija je ignorisala ovaj zahtev.

„Proteklih nedelja primećena je pojačana koordinacija ruskih agenata u Srbiji koja je kulminirala proteklih dana na pitanju Kosova gde su u javnoj sferi javnosti poturali lažne informacije o navodnim planiranim napadima na Kosovu, navodnom planiranom etničkom čišćenju, a sve kako bi kreirali paniku i strah među građanima Srbije i time izazvali oružane sukobe na Kosovu“, ističe Stojković.

On dodaje da su ruski agenti istovremeno infiltrirani u sistem protoka informacija sa terena do političkog rukovodstva Republike Srbije usled čega ni donosioci odluka nemaju prave i tačne informacije o stvarnim događajima na terenu, te moraju da se oslanjaju na informacije od drugih država što ukupno povećava izloženost rizicima pogrešnih odluka i nepotrebnoj oružanoj eskalaciji. Sa treće strane, naglašava, pojedini donosioci odluka su pod izuzetnim uticajem Ambasade Ruske Federacije.

On je pozvao BIA da počne da radi svoj posao i da iz sistema protoka informacija ukloni Putinove ljude, da javnosti obelodani imena svih ruskih agenata u javnom prostoru (političkih analitičara, funkcionera političkih partije, narodnih poslanika…), kao i ljudi koji su pod njihovim uticajem.

Stojković je tražio da se preduzmu radnje radi zatvaranja svih naloga na društvenim mrežama koji se vode od stane ruske Agencije za isleđivanje interneta a kojima se podstrekava na mržnju prema građanima Srbije i podstrekava na oružane sukobe;

Takođe je zahtevao da se restruktuira unutrašnja organizacija BIA, odnosno deo koji je „kompromitovan ruskim uticajem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari