cinsFoto: K. Živanović/Danas

Studentkinja Rudarsko-geološkog fakulteta Ana Ćurić, koja se vidi na snimku CINS-a kako u prostorijama Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) deli novac za rad u kol centru Srpske napredne stranke, mogla bi da bude razrešena sa funkcije delegata u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu (SPUB), saznaje Danas.

– Uputili smo dopis Studentskom parlamentu Rudarsko-geološkog fakulteta, jer smatramo da studentkinja Ana Ćurić koja je delegat tog fakulteta u Studentskom parlamentu Univerziteta u Beogradu treba svoju funkciju da prepusti nekome drugom ko će svoje studente predstavljati na validan način. Stoga smo uputili poziv za sastanak kako bismo na ovu temu diskutovali u duhu što bržeg rešavanja ovog pitanja sa njima – kaže za Danas Stefan Kovačević, predsednik Studentskog parlamenta UB, odgovaraći na pitanje da li će Parlament pokrenuti postupak da ona bude isključena, ukoliko smatra da je njeno postupanje sporno.

Ana Ćurić je pre Kovačevića bila na čelu Studentskog parlamenta UB i tu funkciju je obavljala korektno, tvrde studenti sa kojima smo razgovarali, a koji su opozicija sadašnjem rukovodstvu.

Nakon toga izabrana je za delegata matičnog fakulteta u SPUB-u.

Prema informacijama sa Fejsbuk stranice CEROB-a Ćurić je i potpredsednica te organizacije, a nakon otkrića CINS-a novinari portala Nova.rs su je snimili ispred firme Prointer, gde se nalazi kol centar naprednjaka, ali je ona negirala da zna bilo šta o tome i rekla da čeka drugaricu.

Po svoj prilici ona će biti kolateralna šteta cele priče o povezanosti studentskih predstavnika sa vlašću.

Ana Ćurić nije odgovorila na više poziva Danasa da pojasni svoj angažman u kol centru SNS-a, zašto se u organizaciji CEROB dele dnevnice i da li će se povući sa mesta delegata u Parlamentu UB.

Ona, međutim, nije jedina među studentskim predstavnicima koji su takođe bili aktivni i CEROB-u.

Jedan od njih je i Stefan Kovačević.

– Moj rad sa Centrom za edukaciju i razvoj omladine Beograda nije se razlikovao od rada sa studentskim i omladinskim organizacijama na celom Univerzitetu, kojih je dosta. Obavljao sam funkcije u brojnim studentskim i omladinskim organizacijama. Pre nego što sam postao zamenik u SPUB-u imao sam funkciju potpredsednika pomenute organizacije, ali dobijanjem nove funkcije i samim tim povećanjem odgovornosti i broja obaveza, nisam imao više vremena da nastavim da je obavljam, još od oktobra 2022. godine. Od tada upoznat sam sa aktivnostima koje su se sprovodile samo putem onoga što sam viđao na mrežama – pojašnjava Kovačević vezu sa CEROB-om.

Od te organizacije se, podsetimo, ogradila i studetkinja prorektorka UB Ana Grčić koja je u saopštenju navela da je ulogu potpredsednice CEROB-a imala pre dve godine.

„S obzirom na to da su se moje obaveze na poziciji studenta prorektora Univerziteta u Beogradu povećavale, nisam svoje aktivnosti lično nastavila u studentskim i omladinskim organizacijama, te ulogu potpredsednika više nisam obavljala“, navela je studentkinja prorektorka Univerziteta u Beogradu.

Na naš komentar da deo studenata i šire javnosti smatra da su studentski predstavnici na Beogradskom univerzitetu direktno povezani sa vladajućom strankom, a da je jedna od tih spona i CEROB, Kovačević iznosi svoje viđenje.

– Naša saradanja sa ustanovama ogleda se u iznošenju zahteva i smatram da smo uspeli da se izborimo za veliki broj pogodnosti za studente, a da se cela ova situacija koristi i nas uvlači u političku kampanju, što nije strano gledajući godine unazad. Naš rad se odnosi isključivo na zalaganje za kvalitetne uslove studiranja. Trenutni fokus su predlozi za digitalizaciju nastavnog procesa, bolje pogodnosti za studentske stipendije i kredite i bolja upisna politika – kaže Stefan Kovačević.

Podsetimo da je grupa studenata, članova Demokratske organizacije studenata Fakulteta političkih nauka pokrenula peticiju za smenu studentskih predstavnika na UB zbog njihove povezanost sa organizacijom CEROB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari