"Subota je dan velike odluke": Desničari i organizatori kriju da li će litija sutra biti, ne žele da otkriju ni moguće lokacije 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Ukoliko bude šetnje učesnika Evropajda, biće i litija, ali ne u obliku kakve su bile do sada, nezvanično je rečeno Danasu iz više izvora. Niko, međutim, nije želeo da potvrdi da li će litije zaista biti organizovane, već se svi pozivaju na odluku MUP-a o zabrani i jedne i druge manifestacije.

Miša Vacić, predsednik Srpske desnice, kaže da se desničari uzdaju u državu da će da sprovede svoju odluku o zabrani Evropajda.

“A što se tiče građana niko nama ne može da zabrani šetnju. Patrijarh je pozvao građane da u subotu ujutru idu na liturgiju u bilo koju crkvu da se pomole protiv ove pošasti. Posle toga ćemo svi na vojnu paradu“ , kaže Vacić.

I zvanični organizator litija Ivica Božić, potvrđuje da su litije zabranjene i da su Antiglobalisti podneli tužbu protiv premijerke Ane Brnabić, koja je savetovala pripadnicima LGTB da mogu da šetaju slobodno.

Na pitanje ako bude šetnje LGTB , hoće li i učesnici litija šetati, konkretan odgovor nismo dobili, osim tvrdnje da oni ne žele nikakav sukob.
Boško Obradović, lider Dveri, poziva MUP Srbije da ispoštuje sopstvenu odluku i ne dozvoli održavanje bilo kakve gej parade u Beogradu.

“Pozivamo MUP Srbije da ne preti i ne hapsi građane Srbije koji se protive zabranjenoj gej paradi. Skrećemo pažnju javnosti i da se LGBT okupacija naše države nastavlja. Nakon što su ušli u naše škole i vrtiće, nakon što smo u šest udžbenika za osnovne i srednje škole pronašli spornu LGBT propagandu, u Narodnoj skupštini je održan i poseban panel na temu legalizacije homoseksualnih brakova u organizaciji domaćih i zapadnih Zelenih, dok predsednik Narodne skupštine još uvek odbija da na dnevni red skupštinskog zasedanja stavi predlog poslaničke grupe Patriotskog bloka o zabrani propagande homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima”, napominje Obradović.

Dodaje da je predsednik parlamenta obavešten da je prikupljeno 28.000 potpisa građana Srbije koji se protive održavanju Evroprajda i da je većinska Srbija rekla svoj stav na masovnim narodnim litijama.

“Subota je veliki dan odluke i dokaza da li je naša vlast marionetska i kolonijalna uprava ili živimo u državi Srbiji koja u demokratskom duhu poštuje volju većine i sopstveni Ustav i zakone po kojima je zabranjeno održavanje gej parade u našoj prestonici”, navodi Obradović, koji nije želeo da potvrdi,ali ni demantuje sosptvenu najavu da će ispred hrama Svetog Save u 16.30 krenuti litija.

Iz Zavetnika poručuju da će učestvovati u litijama, ako ih bude, u meri koliko su i do sada učestvovali.

Nikola Dragićević, poslanik Zavetnika, kaže da će ukoliko bude litija Zavetici prošetati mirno i dostojanstveno gradom kako bi pokazali stav većinske Srbije.

“Ovih dana dolazile su oprečne informacije predsednika republike da li će prajd biti otkazan, tako da i dalje ne znamo šta će se tamo desiti. Mi Zavetnici do sada ni jednom nismo bili organizatori. Dokle god su one mirne i dostojanstvene, dokle god se sa njih ne šalju poruke mržnje , mi ćemo učestvovati u litijama“, navodi Dragićević.

Ni jedan od desničara i potencijalnih organizatora litija nije želeo da nam otkrije njihovu moguću subotnju maršutu.

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta kaže da su moguće lokacije litija Hram Svetog Save, ali pojedinci pozivaju građane ispred Patrijaršije, na stariju rutu šetnje.

“Ovi neki BIA kanali zovu da se ide u bilo koju crkvu. Naravno, Vučiću je u cilju zabuna jer se brine da ako se narod skupi da će onda protiv njega krenuti skandiranje. Ne brine se on za bezbednost učesnika već za bezbednost rejtinga. Al koliko znam taj skup kod Hrama Svetog Save biće najmasovniji”, navodi Parović i dodaje da će ići na litije ako ih bude, ali da će njegov protest biti usmeren protiv Vučića i njegove politike vezane za Evroprajd.

Na litije ovoga puta neće ići Mlađan Đorđević iz Oslobođenja.

“U toj litiji neću učestvovati, jer ne želim da budem lutka u Vučićevom pozorištu, u kom on na Prajd šalje svoju ženu (aluzija na to što je Tamara Vučić zajedno sa Natašom Vulin posetila izložbu umetničkih fotografija u znak podrške Prajdu, prim. ured. ), a na litiju oca i sina, a mi svi glumimo da je to normalno, kao i sve u ovoj državi. Pozivam i ostale ljude da tog dana ostanu kod kuće i da se tokom parade srama vidi sva sramota i poniženje Vučićeve vlasti, da se ogoli njegova ideologija i vrednosti za koje se zalaže, a koje nimalo nisu ni porodične, ni tradicionalne”, zaključuje Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari