Subotica konačno dobija objekat za smeštaj i preradu životinjskih leševa 1Foto: J. Patarčić/Danas

Kako bi se dugoročno i sistemski rešilo pitanje upravljanja životinjskim otpadom, odnosno leševima, koji se trenutno odlaže na stočnim grobljima i jamama grobnicama, a neretko završava i u životnoj sredini, Grad Subotica izgradiće novi objekat koji će predstavljati centralno mesto za sakupljanje i preradu proizvoda životinjskog porekla.

Novi objekat nalaziće se na potezu između naseljenih mesta Čantavir i Novi Žednik, na parceli koja je i u prethodnom periodu bila namenjena za odlaganje životinjskih ostataka.

Kako objašnjava za Danas Grgur Stipić, šef Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište Grada Subotice, projektno-tehnička dokumentacija je izrađena, a za izdavanje građevinske dozvole se čeka izmena stavki u listu nepokretnosti za objekte koji se nalaze u listu, a koji su na terenu nepostojeći.

“Ova procedura je u toku s obzirom da je planirana izgradnja novog objekta, a ne adaptacija postojećih u potpunosti devastiranih starih objekata. Ceo postupak se planira završiti do kraja marta, a postupak podrazumeva i raspisivanje javne nabavke za izgradnju”, kaže Stipić.

Nakon završetka izgradnje objekta, koja se planira za kraj tekuće godine, odlaganje životinjskog otpada biće regulisano u skladu sa pravilnikom o načinu razvrstavanja i postupanja sa sporednim proizvodima životinjskog porekla.

Takođe, postupanje sa otpadom biće usklađeno sa zakonom i uredbom koja reguliše obavljanje komunalne delatnosti zoohigijene, a prava i obaveze Grada i poljoprivrednika koji se bave uzgojem životinja biće regulisana i posebnim aktom Skupštine grada Subotice.

“Izgradnjom objekta za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla se dugoročno rešava pitanje odnošenja otpada animalnog porekla sistemski za sve manje objekte koji nisu u obavezi da direktno sklapaju ugovore za odnošenje uginulih životinja kao pravna lica koja se bave uzgojem životinja u svojim objektima”, ističe Stipić.

Kada su u pitanju stočna groblja, ona će i dalje obavljati svoju funkciju za interventno odnošenje uginulih životinja sa javnih površina, dodaje Stipić, ali će kapacitet stočnih groblja u Bajmoku i centralne grobnice jame biti značajno redukovan.

“Za vreme perioda izgradnje objekta do njegovog stavljanja u funkciju, postojeća stočna groblja će biti u sistemu rada sa smanjenim kapacitetom, a postupak odnošenja će se vrštiti preko kontejnerskog sistema koji će se nalaziti na platou na parceli postojeće centralne grobnice jame. Ovaj sistem će biti uspostavljen direktnom saradnjom Grada Subotice sa postrojenjem za neškodljivu preradu opasnog životinjskog otpada, kompanijom Energo-Zelena. Izgradnja platoa će biti završena do kraja marta, a paralelno sa izgradnjom platoa će se vršiti usklađivanje ugovornih obaveza između Grada i kompanije Energo-Zelena o dinamici odnošenja otpada”, objašnjava Stipić.

Trenutno se sa životinjskim otpadom postupa tako što se sa stočnog groblja u Čantaviru otpad sakuplja u kontejnere koji se dovoze u centralnu grobnicu jamu, parcelu na kojoj je i predviđena izgradnja novog objekta, a stočno groblje u Bajmoku funkcioniše tako što se otpad odlaže u jame grobnice, koje je ograđeno i obeleženo sa kontrolisanim ulazom.

Otpad se iz objekata za uzgoj životinja odnosi isključivo sa veterenirskim uverenjima o nepostojanju zarazne bolesti kao uzročnika uginuća životinje, specijalizovanim vozilom do grobnice jame uz nalog Grada.

“Poljoprivrednici poštuju proceduru i upoznati su sa istom, s obzirom da se na ovaj način odnose uginule životnje godinama unazad iz svojih objekata za uzgoj. Količina otpada koja se odnese na stočna groblja po evidenciji grada je između 150 i 250 tona godišnje. Neznatna količina otpada koja nije prijavljena, a po zapisinicima inspekcije odbačena na nezakonit način, odnosno ostavljena na stočna groblja bez mogućnosti evidencije o vlasniku uginule životnje, budući da se sa uginule životinje uklanjaju veterinarske ušne markice, takođe se odnose u centralnu grobnicu jamu”, dodaje Stipić.

U izgradnju novog objekta za sakupljanje i preradu proizvoda životinjskog porekla biće uloženo ukupno 25 miliona dinara, od kojih je Grad Subotica obezbedio 13 miliona dinara iz budžeta, a ostatak Ministarstvo poljoprivrede.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari