Sud naložio da devojčica živi sa ocem osuđivanim za porodično nasilje 1Foto: Jugpress

Osnovni sud u Leskovcu je na osnovu mišljenja Centra za socijalni rad naložio da devetogodišnja devojčica živi sa ocem koji je ranije osuđivan zbog porodičnog nasilja, piše Jugpress.

Kako se navodi, porodično nasilje je bilo razlog za razvod braka sa majkom devojčice, koja je u međuvremenu preminula.

Ona je od svoje treće godine živela sa bakom po majci, a danas je iz Centra za socijalni rad po presudi predata ocu na staranje.

Prema navodima Jugpress-a, tom prilikom devojčica se opirala a i vrištala, a tim scenma prisustvovali su radnici Centra za socijalni rad, dvojica policajaca i sudija.

“Zvali su nas da dođemo u Centar za socijalni rad, tu su bili policajci, izvršni sudija, psihološkinja Milona i načelnica Desanka Mitić, dok su oca sakrili da ga devojčica ne vidi, a ni ja ga nisam videla. Jana je sve vreme plakala i govorila da ona neće da ide kod oca, međutim psihološkinja ju je odvela u posebne prostorije. Jana je tamo počela da vrišti, ja sam tada počela da zapomažem i dečji vrisak je odjednom prestao, jer je otac na silu odveo dete“ – rekla je baka devojčice, Kata Stojanović.

Svi prisutni su, kako je rekla, pomogli da se devojčica nasilno odvede i tako suspendovali prava deteta.

„Meni nisu dozvolili da odem da utešim dete, rekli su mi da je to bolje za nju i da treba da živi sa ocem. Rekla sam im da se otac do sada nije interesovao za dete, zapostavio ga je kad je imala tri godine, doveo je kod mene… Za poslednjih pet godina ni žvakaću gumu joj nije kupio. Ali, kada je saznao da deca treba da primaju stipendiju, onda se zainteresovao i uradili su ovo što su uradili“ – objasnila je Stojanović.

Ona je poručila da se neće predati, te da će pomoć tražiti od NVO sektora i stranih kancelarija u Srbiji.

„On nikad nigde nije radio, i danas nigde ne radi i sve to će sada iskoristiti, umesto za njihovo školovanje, za izdržavanje svoje porodice, pošto on ima i drugu porodicu. Ta stipendija je, ustvari, penzija moje pokojne ćerke od koje se on razveo 2015. godine. On ima i presude za nasilničko ponašanje, nikada nije plaćao alimentaciju…” – rekla je Stojanović za Jugpress.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.