Kako je voditelj 44. konferencije za sigurnosnu politiku Horst Teltšnik kazao u susretu s novinarima, zamišljeno je da glavna tema trodnevne konferencije u Minhenu bude „Svijet u promjeni – promijenjeni odnosi moći, nedostajuće strategije“. Ali, već uoči njenog početka, u petak uvečer, bilo je jasno da će se i u Minhenu nastaviti svađa iz Vilniusa, gdje su se NATO-ministri obrane cijela dva dana žučno sporili o „pravičnijoj raspodjeli tereta“ unutar NATO glede ISAF-misije u Afganistanu.

Kako je voditelj 44. konferencije za sigurnosnu politiku Horst Teltšnik kazao u susretu s novinarima, zamišljeno je da glavna tema trodnevne konferencije u Minhenu bude „Svijet u promjeni – promijenjeni odnosi moći, nedostajuće strategije“. Ali, već uoči njenog početka, u petak uvečer, bilo je jasno da će se i u Minhenu nastaviti svađa iz Vilniusa, gdje su se NATO-ministri obrane cijela dva dana žučno sporili o „pravičnijoj raspodjeli tereta“ unutar NATO glede ISAF-misije u Afganistanu. Radi se o velikom američkom pritisku, kojemu su se pridružili i Kanađani i Britanci, kao i generalni tajnik NATO Jap de Hop Shefer, u prvom redu na Njemačku, ali i na druge članice Alijanse da se uključe u borbene operacije i na jugu Afganistana. Različiti pogledi unutar NATO prijete da dovedu u pitanje ne samo ISAF-misiju u ovoj zemlji nego i jedinstvo NATO, ocijenio je u susretu s novinarima voditelj konferencije Horst Teltšnik. U takvom ozračju, dakle, započela su u hotelu „Bajerišer Hofu“ u Minhenu u petak okupljanja i prvi kontakti sudionika među kojima je čak 40 ministara obrane, veći broj predsjednika vlada i šefova država, te njihovih ministara vanjskih poslova. Ukupno učestvuje 250 visokih gostiju iz svijeta politike iz 50 zemalja, predočili su novinarima organizatori 44. sigurnosne konferencije.

Boris Tadić u Minhenu

Beograd – Predsednik Republike Srbije Boris Tadić učestvovaće u radu 44. konferencije o bezbednosnoj politici koja se do 10 .februara održava u Mihnenu. Tadić je najavio da će u Minhenu govoriti o zajedničkoj državnoj politici o Kosovu i Metohiji i o neprihvatljivosti bilo kakve nezavisnosti. „Takođe ću govoriti i o bezbednosnim aspektima, kao i o našem stavu vezanom za slanje misije EU na Kosovo i Metohiju, koja mora da dođe na Kosovo isključivo unutar okvira, unutar odobrenja koje daje SB UN. To je moj stav, to je i stav svih državnih institucija Srbije“, najavio je Tadić, a prenela njegova pres služba. U delegaciji su i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar odbrane Dragan Šutanovac. Predviđeno je da Tadić održi i niz bilateralnih sastanaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari