Sudija odbio Tačijev zahtev da zbog starosti Klark, Voker i Kušner svedoče pre suđenja 1foto EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Sud za zločine boraca OVK u Hagu odbio je kao neosnovan zahtev odbrane Hašima Tačija (Hashim Thaci) da devet svedoka, medju kojima su Vesli Klark (Wesley Clark), Bernar Kušner (Bernard Kouchner) i Vilijam Voker (William Walker), svedoče pre početka sudjenja zato što su stari.

U odluci objavljenoj na internet stranici suda sudija za prethodni postupak Nikola Giju (Nicolas Guillou) naznačio je da starost devetorice svedoka koji imaju izmedju 77 i 87 godina, ne može, sama po sebi, biti razlog da sud njihove iskaze sasluša preko reda.

Tim pre, naglasio je sudija, što i su i sami Tačijevi branioci u zahtevu priznali da ti svedoci, iako su u poodmakloj starosti, nisu „krhki ni bolesni“.

Sudija Giju ostavio je Tačijevoj odbrani mogućnost da taj zahtev uputi raspravnom veću kojem će on do kraja godine proslediti predmet spreman za sudjenje.

Sastav raspravnog veća uskoro će odrediti Ekaterina Trendafilova, predsednica suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

To veće odrediće potom datum početka sudjenja Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji 1998-99.

Zajedno s bivšim komandantom OVK, Tačijem, optuženi su i članovi Glavnog štaba Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Američki general Klark (77) je u to vreme bio komandant NATO u Evropi i zapovedao je operacijom bombardovanja Srbije.

Penzionisani američki oficir Voker (87) je tada bio šef verifikacione misije OEBS na Kosovu (KVM).

Francuski diplomata Kušner (82) bio je šef Unmika posle rata na Kosovu.

Tačijeva odbrana tražila je da sudije već u februaru sledeće godine pored njih saslušaju i bivšeg šefa Misije OEBS na Kosovu Dana Evertsa (Daan), Klarkovog političkog savetnika Majkla Durkija (Michael Durkee), prvog zamenika šefa Unmika Džoka Kovija (Jock Covey) i zvaničnika OEBS Stiva Beneta (Steve Bennet).

Identitet devetog svedoka Tačijeve odbrane iz tog zahteva ostao je nedostupan javnosti.

Tačijev branilac Greg Kiho (Kehoe) tvrdio je da njihova svedočenja „možda neće biti dostupna“ kada dodje vreme za izvodjenje dokaza odbrane.

Po proceni advokata Kihoa, ako sudjenje počne na proleće 2023. godine, Tačijeva odbrana bi mogla izvesti prve svedoke tek 2025, s obzirom na veliki obim dokaznog postupka tužilaštva koje je najavilo da će imati 319 svedoka.

Klark, Kušner, Voker i drugi svedočili bi o Tačijevoj ulozi u „strukturi OVK i Glavnog štaba; demilitarizaciji i razoružavanju OVK posle rata“ i o uzrocima nasilja 1999. i tome da li je ono bilo organizovano ili ne.

„Svi svedoci su sa Tačijem imali kontakte na profesionalnom, a u nekim slučajevima i na privatnom nivou… Oni će svedočiti o pitanjima koja su ključna za proces protiv Tačija“, precizirala je odbrana.

S druge strane, tužioci su, tražeći da zahtev odbrane bude odbijen, osporili da su iskazi tih svedoka „ključni“. Profesionalni, a u nekim slučajevima i lični odnosni tih svedoka sa Tačijem, po tužilaštvu, ne znače nužno i da su njihovi iskazi od temeljne važnosti.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su u periodu obuhvaćenom optužnicom bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno s brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari