Suđenje Dijani Hrkalović: Izneseni pisani dokazi, optuženoj odbijen zahtev da posećuje roditelje u Požarevcu 1FoNet Zoran Mrđa

Uvidom u pisane dokaze danas je u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu nastavljeno suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i dvojici visokih funkcionera policije.

Dokumentacija koja je predočena na glavnom pretresu odnosila se na dve tačke optužnice – brisanje snimka razgovora u kojem je učestvovao otac bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i stavljanje na fiktivne mere nadzora osuđivanog kriminalca Darka Eleza.

Kada je u pitanju brisanje snimka, tužilaštvo tvrdi da je Dejan Milenković, bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode MUP-a naložio svojim podređenim da obrišu deo snimka razgovora između Igora Braunovića, direktora JP Srbijašume i Branka Stefanovića, oca ministra Stefanovića koji je preminuo pre dve godine. Razgovor je sniman u sklopu istrage koja se vodila protiv Braunovića, člana Socijalističke partije Srbije i nekadašnjeg zeta predsednika ove stranke Ivice Dačića. Brisanje ovog snimka, tvrdi se u optužnici, sabotiralo je istragu protiv Braunovića.

Nakon uvida u dokumentaciju koja se odnosila na mere nadzora u ovoj istrazi Milenković je pred sudom istakao ona dokazuje da je sve mere iniciralo Odeljenje za subijanje korupcije MUP-a te da je Služba za specijalne istražne metode profesionalno obavila svoj posao.

– Oni su inicirali mere, a mi smo im dostavili proizvod. Momenat u kom odeljenje za suzbijanje korupcije dobija snimljeni materijal, nadležnost Službe za specijalne istražne metode prestaje, kazao je Milenković.

Druga grupa dokumenata koje je pregledana na sudu odnosila se na stavljanje na mere Darka Eleza, kao i nepostupanje policije vezano za krivičnu prijavu privrednika Želimira Kreštalice. Naime, Kreštalica je podneo prijavu protiv Eleza zbog ugrožavanja sigurnosti. Optužnica navodi da je Šušnjić stavio Eleza na mere tajnog praćenja, kako bi ga zaštitio od krivičnog gonjenja po Kreštaličinoj prijavi.

Šušnjić je na sudu ponovio ranije iznetu tvrdnju da su mere po predlogu tužilaštva naložene od strane suda, te da je u konkretnom slučaju postupio u skladu sa zakonom.

Za reč se javio i branilac Dijane Hrkalović, advokat Vladimir Đukanović ističući da se u svim pregledanim dokumentima nigde ne spominje njegova klijentkinja.

– Ovi dokumenti pokazuju svu apsurdnost optužnog predloga. U njima se nigde ne pominje ime Dijane Hrkalović. Tvrdnje da je nešto usmeno naredila su potpuno apsurdne pošto ona nije imala ingerencije da bilo šta naredi, kazao je Đukanović.

Pored pomenutih tačaka, optužnica tereti Hrkalović i da je naložila Dejanu Milenkoviću da tužilaštvu koje je radilo predmet “ubistva na šinama” ne dostavi blagovremeno izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka.

Nakon uvida u pismenu dokumentaciju Đukanović je predložio sudskom veću da se Dijani Hrkalović ublaži mera zabrane napuštanja Beograda i zameni merom zabrane napuštanja zemlje.

– Ona ima roditelje u Požarevcu i volela bi da može da ih poseti, kazao je Đukanović, na šta je postupajući zamenik tužioca rekao da posete mogu da funkcionišu i u drugom pravcu, te da nju roditelji mogu da posećuju u Beogradu. Nakon kratkog većanja, sud je odlučio da postojeća mera zabrane napuštanja Beograda ostane na snazi.

Naredni glavni pretres zakazan je za 1. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari