Sukob vlasnika Pinka i jutjubera: Tužilaštvo bi trebalo da sasluša i Željka Mitrovića i Baku Praseta 1

Sukob na relaciji vlasnika Pinka Željka Mitrovića i popularnog jutjubera Bake Praseta ulazi u drugu sedmicu. Počeo je time ko kome duguje novac, a optužbe su svakim danom sve postajale sve ozbiljnije.

“Od četvrtka će razumeti da mu se smeši od dve do 12 godina robije kad ga otvorim po svim kriminalnim aktivnostima”, jedna je od prvih Mitrovićevih objava, a kasnije je Baku Praseta optužio za podstrekivanje na obustvo, pedofiliju i saradnju sa kriminalnim klanom.

Ni Baka Prase mu nije ostao dužan, te je u svom obraćanju na Jutjubu “podsetio” vlasnika ružičaste televizije na ubistvo Andree Bojanić, ali i na smrt Mitrovićeve navodne ljubavnice Ivane Bodrožić i njene majke, koja je stradala u saobraćajnoj nesreći.

S obzirom na ozbiljne, teške optužbe izrečene u ovim obračunima, a za neke ćemo tek saznati u dokumentarcu, postavlja se pitanje da li tužilaštvo treba da reaguje po službenoj dužnosti i pozove aktere na razgovor. Stručnjaci za pravo sa kojima smo razgovarali odgovaraju potvrdno.

Advokat Vladimir Terzić kaže za Danas da je prema Zakoniku o krivičnom postupku, obaveza nadležnog Višeg javnog tužioca u Beogradu da pozove u svojstvu građana Mitrovića i Ilića, u prostorije VJT, radi prikupljanja potrebnih informacija u vezi sa krivičnim delima i potencijalnim izvršiocima, o kojima oni javno i putem medija govore.

– Tu službenu radnju bi mogli da povere i policiji, mada, važnost saznjanja bi iziskivala potrebu da tužilaštvo neposredno reaguje. To je po zakonu. Ali, pošto u Srbiji zakon nije plot koga se pijani drže, nije realno očekivati da će se državni organi baviti svojim poslom. Te najave stižu i od Olivere Zekić, koja je bar reagovala i rekla da neće reagovati, za razliku od tužilaštva koje mudro ćuti, čekajući dalji razvoj događaja. Koji, nadamo se, neće biti tragični, kao na primer kod pokojnog Olivera Ivanovića – upozorava Terzić.

Istog mišljenja je i advokat Nikola Lakić, koji ističe za naš list da bi u normalnim i uređenim državama tužilaštvo pozvalo sve osobe koje javno ukazuju na izvršenje određenih krivičnih dela da dostave dokaze.

– Međutim, u Srbiji ne postoji slobodno i nezavisno tužilaštvo jer na čelu tužilaštva sedi nesposobna a politički podobna Zagorka Dolovac koja svojim činjenjem i nečinjenjem učestvuje u kriminalizaciji društva. Da imamo normalno tužilaštvo kao što nemamo Bogdan Ilić bi trebalo da dostavi dokaze koje poseduje ali i da zatraži zaštitu od tužilaštva zbog ugrožavanja bezbednosti. Da imamo uređenu državu i samostalno i nezavisno tužilaštvo, ne bi se „dokazi“ iznosili na TV Pinku i ne bi ocenu tih dokaza davala Olovera Zelić, već neki savestan tužilac – poručuje Lakić.

Da više državnih organa i institucija treba da reauguju u medijskom ratu između Mitrovića i Ilića, smatra i advokat Jovica Todorović.

– U tom ratu koristi se i jedna nacionalna frekvencija za emitovanje televizijskog programa na teritoriji čitave države, a sredstva se ne biraju. Juče je Ilić objavio, a mediji preneli bez zatamnjivanja, fotografiju ili fotomontažu, na kojoj je prepozatljivo lice mlađe ženske osobe kako se navodno ljubi sa starijim muškarcem, za koga se tvrdi da je Mitrović. Mitrović već nekoliko dana optužuje Ilića za krivična dela protiv maloletnih lica, a Ilić uzvraća optužbama za prikrivanje ubistva itd. Obojica najavljuju dokumentarne filmove jedan protiv drugoga – podseća Todorović.

Prema njegovim rečima, više državnih organa i institucija treba da reaguju – najpre regulatorno telo za elektronske medije, a zatim i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Naš sagovornik ističe da se ne smeju tako objavljivati privatne fotografije lica, bez njihove saglasnosti.

– Iz njihovih dosadašnjih objava, ne vidim da njih dvojica jedan o drugom iznose lična i neposredna saznanja o krivičnim delima za koja se međusobno optužuju. Obojica najavljuju objavljivanje dokaza, ali se to za sada nije dogodilo. Ono što je objavljeno su vešto prezentovane glasine o obojici, koje su manje više i ranije bile poznate, a ne dokazi. Ovde moram da se ogradim, jer zaista ne verujem da sam video baš sve što su objavili. Toga je toliko mnogo da, neko ko ne prati medije profesionalno, sigurno ne može da isprati sve – ističe Todorović.
On dodaje da mu se čini da je sve ovo za sada na nivou povreda prava ličnosti koje oni vrše jedan prema drugome, a to je u domenu građansko pravne zaštite, koja se vrši u sudskom postupku po privatnoj parničnoj tužbi, a u krivičnom, takođe, po privatnoj krivičnoj tužbi.

– Ali, ipak, imajući u vidu poznatu medijsku moć koju imaju obojica, a posebno Mitrović, a u vezi sa tim i uticaj na javni prostor i javno mnjenje, a time i na društveni sistem vrednosti (odnosno njegovo potpuno urušavanje i degenerisanje), širenje govora mržnje kao legitimnog sredstva komunikacije u društvu, posebno imajući u vidu da njih dvojica govore o teškim krivičnim delima u vezi sa dodađajima od kojih su neki nerasvetljeni, a za neke nije izvesno da su u potpunosti i nesumnjivo rasvetljeni, reakcija nadležnog javnog tužioca u vidu prikupljanja informacija od njih dvojice u svojstvu građan svakako ne bi bila suvišna i necelishodna – naglašava naš sagovornik.

Todorović dodaje da, da bi se tužilaštvo izborilo za svoj ugled, mora da preuzme inicijativu, pa i u ovakvim slučajevima, koji bez sumnje predstavljaju u velikoj meri samo prenošenje tračeva i glasina, po sistemu “reko mi jedan čo’ek“.

Nenad Ilić: Ako bude trebalo, tužiću Mitrovića

Pored dokumentarca o Prasetu, odnosno Bogdanu Iliću, Mitrović je najavio i nastavak dokumentarca koji se odnosi na njegovog oca, sveštenika Nenada Ilića čija parohija je u Amsterdamu.

„Četvrtak u 20h samo na TV Pink, dokumentarni film ‘Internet nasilje’- prvi deo (Baka Prase). Sve o Bogdanovom seksualnom iskorišćavanju maloletnica, utaji poreza, prevarama, uloga u Kikinoj smrti i gej prostituciji! P.S. Uskoro i nastavak o kriminalcu iz Amsterdama u mantiji“, napisao je Mitrović.

Na pitanje da li će se obratiti tužilaštvu, Nenad Ilić kaže za Danas da je mislio to da uradi, ali da će pričekati.

– Prvo sam odlučio rezolutno – da. A onda sam rešio da još malo sačekam. Taj čovek je potpuno poludeo, moguće je da će se sam zaplesti u svoje bolesne laži. Ako bude potrebno – naravno da ću morati, ističe Ilić.

Upitan da li se Bogdan i on osećaju bezbedno, odgovorio je: “Oprezni smo”.

Podsetimo, njega je kriminalcem, odnosno dilerom droge nazvao i Saša Mirković, menadžer Ace Lukasa, a sveštenik je od početka sukoba koji je ušao u drugu sedmicu, stao na stranu svog sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari