Ako građani za njih glasaju, ratnim zločincima je mesto u Skupštini 1Đorđe Milićević Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ratni zločini i ratovi apsolutno ne bi trebalo da budu tema predizborne kampanje. Od prošlosti se ne živi – ocenjuje za Danas Đorđe Milićević, poslanik Socijalističke partije Srbije u Skupštini Srbije, u odgovoru na pitanje da li ratni zločini treba da budu tema predizborne kampanje, u okviru serijala tekstova o stavovima učesnika na izborima o suočavanju sa ratnom prošlošću.

Sagovornik Danasa smatra da bi iz prošlosti trebalo samo izvlačiti pouke i zaključke, i da je to jedini način na koji bi trebalo imati odnos prema ratovima devedesetih.

„To svakako ne znači da takve teme treba plasirati kao važne u predizbornoj kampanji. U predizbornoj kampanji bismo se morali baviti temeljima budućnosti života za najveći broj građana“, kaže Đorđe Milićević za naš list.

Dodaje da se pitanja prošlosti gledaju kroz retrovizor i da nisu važna u smislu u kojem mu Danas postavlja to pitanje. Upitan da li je osuđenim ratnim zločincima mesto u Skupštini, sagovornik Danasa odgovara pitanje: „A, ko smo vi i ja da o tome sudimo?“

– Moj stav je subjektivan. Rekao bih da koga god građani Srbije 21. juna izaberu da bude poslanik u Skupštini Srbije, njemu je tamo mesto. Ni vi ni ja mu to ne možemo uskratiti. Moramo poštovati volju naroda, što je SPS uvek i činio. Onaj koji dobije poverenje građana, treba da bude u parlamentu – kaže poslanik SPS.

Kada je reč o pomoći civilnim žrtvama rata, sagovornik Danasa ističe da je Srbija sve učinila za žrtve rata i njihove porodice.

„Srbija se po tom pitanju ponaša odgovorno i ozbiljno. Pri Vladi Srbije postoji jedno telo na čijem čelu je Ivica Dačić, predsednik SPS i ministar spoljnih poslova, koje se brine da svi raseljeni dobiju krov nad glavom. Mislim da tu nema nikakvih problema i da su sve žrtve i njihove porodice zbrinute“, zaključuje Đorđe Milićević za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari