Apelacioni sud oslobodio Sovilja i Vekića 1

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je odluku Višeg suda i oslobodio krivice Neđeljka Sovilja i Rajka Vekića koji su bili osuđeni na po osam godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Bosanski Petrovac. Ova odluka je pravosnažna i na nju se ne mogu ulagati žalbe.

Viši sud u Beogradu je u junu 2016. godine osudio Sovilja i Vekića zbog toga što su kao pripadnici Vojske Republike Srpske 21. decembra 1992. godine, ubili jednog civila. Kako se navodi u obrazloženju presude, njih dvojica su u jutarnjim satima, naoružani automatskim puškama, nakon što su na lokalnom putu u šumi susreli troje civila, dvojici muškaraca naredili da nastave kretanje prema svojoj kući, dok su Mehmeda Hrkića poveli oko 500 metara dublje u šumu i ubili ga, ispalivši najmanje tri metka u njegovom pravcu. Zbog ovoga, Viši sud ih je osudio na po osam godina zatvora.

Apelacioni sud je na sednici održanoj 27. aprila ove godine preinačio odluku Višeg suda i Sovilja i Vekića oslobodio krivice. Obrazlažući tu odluku, Apelacioni sud je naveo da se prvostepena presuda temeljila isključivo na tvrdnjama jednog svedoka.

„Iskaz ovog svedoka ne predstavlja pouzdan dokaz na osnovu kojeg bi se na nesumnjiv način moglo utvrditi da su okrivljeni kritičnom prilikom lišili života oštećenog, posebno kada se iskaz ovog svedoka ceni u vezi sa iskazima ostalih svedoka, koji u pogledu odlučnih činjenica nisu potvrdili njegove navode“, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Oni dodaju da je verzija tužioca, bez postojanja drugih dokaza, samo jedna od ravnopravno verovatnih verzija ovoga događaja.

Podsetimo, oslobađajuća odluka Apelacionog suda je drugi put da se ovaj sud bavi slučajem „Bosanski Petrovac“. Veće Apelacionog suda je krajem 2013. godine iz gotovo identičnih razloga, vratio predmet Višem sudu na ponovno odlučivanje. Viši sud je i u prvom postupku osudio Sovilja i Vekića na po osam godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari