Ažurirajte raspored! 1

U utorak, 21. jula, trebalo je da bude održano suđenje Daliboru Krstoviću, koji se tereti za silovanje žene bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Suđenje jeste održano, ali ne u 13 časova kako piše u raspredu suđenja Tužilaštva za ratne zločine, nego u 10 časova. Pa, pošto javnost nije bila obaveštena o promeni termina suđenja ni na sajtu Tužilaštva u odeljku vesti, niti je ažuriran taj famozni raspored, ostali smo uskraćeni za detalje sa tog suđenja.

Zaista, koliko je teško zaposlenima u Tužilaštvu za ratne zločine da ažuriraju raspored suđenja? Kao da je suđenja po pet dnevno, pa ne mogu sve da pohvataju… Evo, za ponedeljak, 27. jul, zakazano je suđenje Osmanu Osmanoviću, koje uopšte ne postoji po rasporedu Tužilaštva za ratne zločine.

I ne samo što javnost ostaje uskraćena za informacije, nego predstavnici medija i civilnog sektora džabe dolaze u Specijalni sud. Koliko je to samo izgubljenog vremena… Da je ovo drugačija država, ovakve stvari bi bile kažnjive, ali avaj, u sistemu potpunog odsustva vladavine prava šta drugo da očekujem.

Pitala sam Tužilaštvo za ratne zločine zašto javnost nije obaveštena o promeni termina suđenja Krstoviću, zašto u rasporedu ili na sajtu nisu stavili to i kako sada da čitaoci Danasa znaju šta se desilo na tom suđenju? Od portparola Tužilaštva za ratne zločine Vasilija Seratlića dobila sam sledeći odgovor:

„Poštovana,

Danas je održano suđenje po optužnici TRZ protiv okr. Krstovića. Termin suđenja je promenjen na zahtev BiH iz tehničkih razloga po rečima Višeg suda u Beogradu, a o promeni termina odlučilo je sudsko veće, na koju odluku Tužilaštvo nije uticalo niti o tome zvanično obavešteno“.

Čekaj, a čija je postupajuća tužiteljka u ovom predmetu Ljubica Veselinović nego tužiteljka Tužilaštva za ratne zločine? Nju je sigurno obavestilo sudsko veće. Znaju li ljudi u Tužilaštvu šta znači koordinacija? Sarađuju li, pričaju, razmenjuju li informacije? Koji je tačno posao osobe zadužene za odnose sa javnošću nego da, na primer, informiše medije o promenama termina suđenja?

Valjda treba da budem zahvalna što uopšte postoji portparol Tužilaštva. Mada je tek nedavno postavljen. Podsetiću da je jedna od prvih stvari koju je uradila glavna tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković, kada je izabrana na tu funkciju u maju 2017. godine, bilo ukidanje službe za informisanje.

Nije ovo prvi put da se suđenja pomeraju/odlažu/otkazuju, a da javnost ne bude obaveštena o tome. Ne mogu da izbrojim koliko sam puta došla u Specijalni sud, što se kaže po suncu, kiši i snegu, samo da bi me obezbeđenje dočekalo s rečima da nema suđenja.

Da li neko ovo namerno radi ili je prosto u pitanju lenjost, ne znam, ali znam da su plate u Tužilaštvu za ratne zločine misaona imenica za veliku većinu građana/ki Srbije. Valjalo bi da ih opravdaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari