Godišnjica masakra u Račku 1Račak Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Na Kosovu je obeležena 21. godišnjica masakra u selu Račak, u kome su srpske snage ubile 45 Albanaca. Zločin počinjen 15. januara 1999. bio je jedan od povoda za donošenje odluke o NATO bombardovanju tadašnje SRJ.

Počast žrtvama u memorijalnom centru u Račku odali su predsednici Albanije i Kosova Iljir Meta i Hašim Tači.

Obeležavanju je prisustvovao i bivši šef Verifikacione misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu, ambasador Vilijem Voker.

Zvaničnici Srbije, među kojima predsednik Aleksandar Vučić, kao i većina medija odbija zvaničnu, međunarodnu verziju o zločinu, tvrdeći da je reč o „izmišljotini“, koja je iskorišćena za početak bombardovanja.

EU je, međutim, saopštila da su zlodela počinjena u Račku u januaru 1999. godine „dobro dokumentovana“.

„Odbijanje i revizija (masakra) su u suprotnosti s vrednostima EU i suprotni projektu zapadnog Balkana o integraciji u EU“, poručeno je u saopštenju objavljenom na dan masakra.

Oglasili su se i ambasadori zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD) na Kosovu.

„Čuvajmo sećanje na one koji su stradali u Račku i svih drugih pokolja na Kosovu pre dve decenije, radeći zajedno na izgradnji budućnosti mira, pravde i blagostanja za buduće generacije. Vlade Kosova i Srbije moraju da osiguraju da žrtve i njihove porodice imaju potpuni pristup pravdi i informacijama o sudbini njihovih najmilijih“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari