Kosovsko pravosuđe nije sposobno da samo vodi procese 1Foto: Pixabay/Qimono

Preuranjena je ocena EULEX-a da je kosovsko pravosuđe sposobno da samostalno preuzme progon ratnih zločina, te da više nije potrebna međunarodna asistencija na ovom polju, što je pokazala prošla godina, ocenio je Fond za humanitarno pravo Kosova (FHPK) u svom najnovijem izveštaju o stanju u kosovskom pravosuđu.

U izveštaju FHPK se, kako piše Kossev, navodi da glavni pretresi po optužnicama za ratne zločine, kao i pritvor optuženih traju nedozvoljeno dugo.

FHPK smatra da Sudski savet Kosova i Tužilački savet Kosova moraju po hitnom postupku da reše pitanje prevođenja sudskih i tužilačkih odluka na jezike manjinskih naroda i da saradnja između srpskih i kosovskih pravosudnih organa treba da bude uspostavljena.

Prošla godina je bila specifična jer je bila prva u kojoj su se kosovske pravosudne institucije potpuno samostalno i bez međunarodnih sudija i tužilaca nosile sa najtežim krivičnim predmetima, poput onih po optužbama za ratne zločine, istakao je FHP u svom izveštaju. UNMIK i EULEX, koji su bili zaduženi za pravosuđe nakon oružanog sukoba, istraživali su više od 1.100 predmeta za ratne zločine.

Do kraja 2018. godine, oko 900 nerešenih predmeta preneto je u nadležnost kosovskog pravosuđa.

„Tempo kojim su se organi gonjenja na Kosovu do sada bavili rešavanjem ovih predmeta ne obećava i može se zaključiti da se pravosuđe u celosti nalazi tek na početku jednog ogromnog zadatka da obezbedi pravdu za žrtve i njihove porodice, kao i da identifikuje počinioce ovih zločina, ustanovi njihovu krivicu i kazni ih prema zakonu“, istakao je FHP Kosovo.

Prva i prioritetna preporuka FHPK je da mora da bude povećan broj sudija i tužilaca koji će se isključivo baviti ratnim zločinima.

Posmatrači FHPK su od januara do decembra prošle godine pratili 40 zasedanja sudova u šest krivičnih predmeta po optužbama za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i u jednom predmetu koji je povezan sa suđenjima za ratne zločine (slučaj Drenica – kada su pojedini optuženi za ratni zločin terećeni i za bekstvo iz Kliničko-bolničkog centra u Prištini, gde su boravili u vreme kada se protiv njih odvijao krivični postupak).

U većini ovih slučajeva, u pitanju su suđenja za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, koji se pripisuju srpskim snagama tokom rata na Kosovu 1999. Samo jedan se ticao zločina koji su počinili pripadnici OVK.

U tom jednom slučaju protiv OVK Remziji Šalja je zbog ubistva Hadžija Petrešija 1998. u selu Dulje, kod Suve Reke, osuđen na 10 godina zatvora. Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prošle godine tri optužnice protiv četvorice optuženih: Zorana Đokića, Nenada Arsića, Zlatana Krstića i Destana Šabanaja.

Posmatrači FHPK su pratili i suđenja koja su imala politički karakter i direktno ili indirektno bila povezana sa ratnim zločinima, kao što je sudski postupak protiv Nedeljka Spasojevića u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kao i predmet protiv Ivana Todosijevića zbog izjava o Račku i albanskim teroristima. Todosijević je 5. decembra prošle godine osuđen u prvostepenom postupku na dve godine za krivično delo podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemire i netoleranciju zbog izjave da je „masakr u Račku izmišljotina“, a Albanci teroristi i ubice.

FHPK ocenjuje da je izrečena kazna preoštra i da je suđenje pratila politizacija sa obe strane.

Za saradnju Beograda i Prištine

„FHP Kosovo je u više navrata svojim preporukama isticao da je od neprocenjive važnosti uspostavljanje pravne saradnje između Kosova i Srbije. Imajući u vidu trenutnu političku situaciju punu intenzivnih aktivnosti, a posebno insistiranje međunarodne zajednice na nastavku političkih pregovora sa Srbijom, smatramo da je veoma važno da se u dnevni red ovih pregovora uvrste pitanje međunarodne pravne saradnje sa Srbijom i pružanje međusobne pravne pomoći. Uspostavljanje međunarodne pravne saradnje je od ključne važnosti za uspostavljanje komunikacije između pravosudnih institucija Kosova i Srbije, a time i za uspešnije procesuiranje ratnih zločina“, zaključuje FHPK u svom izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari