Kultura nekažnjivosti jaka, nije zaživeo sistem zaštite svedoka 1

U okviru projekta „Praćenje suđenja za krivična dela u vezi sa sukobom na Kosovu i uključivanje mladih u sektor pravde“, Fond za humanitarno pravo Kosovo (FHP Kosovo) nastavio je i u 2018. godini sa redovnim praćenjem i analizom najvažnijih suđenja, posebno onih za ratne zločine, koja su se odvijala pred kosovskim sudovima.

Posmatrači FHP Kosovo su u toku 2018. pratili 71 zasedanje prvostepenih sudova u sedam predmeta u kojima su se odvijala suđenja po optužbama za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, kao i jedno zasedanje žalbenog veća Apelacionog suda. U ovom periodu posmatrači FHP Kosovo su pratili i devet zasedanja sudova u četiri predmeta u kojima su prvostepeni sudovi razmatrali optužbe koje su bile povezane sa predmetima za ratni zločin, ili su okrivljenima stavljane na teret optužbe sa etničkom ili političkom pozadinom.

U toku izveštajnog perioda, Kancelarija specijalnog tužilaštva Kosovo (STRK) podigla je dve optužnice po optužbama za ratni zločin: „Tužilac protiv Darka Tasića“ i „Tužilac protiv Milorada Zajića“.

Optužnice pred Osnovnim sudom u Mitrovici zastupao je međunarodni tužilac STRK, izuzev jednog zasedanja u toku kojeg je optužnicu zastupao mešoviti tim tužilaca pomenutog tužilaštva. Pred ostalim sudovima optužnice su zastupali domaći tužioci STRK, izuzev u „Tužilac protiv Skendera Bislimija“, u kojem je do početka juna 2018. optužnicu zastupao međunarodni tužilac, dok je u predmetu „Tužilac protiv Darka Tasića“ međunarodni tužilac zastupao optužnicu samo na prvoj sednici ocene optužnice, nakon čega su i u ovim predmetima zastupanje optužnica preuzeli domaći tužioci.

Tokom prošle godine FHP Kosovo je pred osnovnim sudovima pratio sedam predmeta po optužbama za ratni zločin. U dva predmeta suđeno je dvojici Albanaca, dok su u preostala četiri predmeta optužena bila trojica Srba. U 2018. odvijao se (i okončan je presudom) krivični postupak protiv jednog Roma.

U toku izveštajnog perioda, glavni pretresi po optužbama za ratni zločin održani su Pred Osnovnim sudom u Mitrovici: „Tužilac protiv Zorana Vukotića“ – glavni pretresi po dvema optužnicama su okončani i donete su prvostepene presude u oba predmeta; Pred Osnovnim sudom u Prizrenu: „Tužilac protiv Remzija Shala“ – glavni pretres je nastavio da se odvija u 2018, a započet je prethodne godine; Pred Osnovnim sudom u Prizrenu: „Tužilac protiv Darka Tasića“ – obavljen postupak ocene optužnice i održan je deo glavnog pretresa; Pred Osnovnim sudom u Đakovici: „Tužilac protiv Fatmira Limaja“ – nastavljen glavni pretres i doneta presuda; Pred Osnovnim sudom u Prištini: „Tužilac protiv Skendera Bislimija“ – nastavljen glavni pretres i doneta presuda; Pred Osnovnim sudom u Peći: „Tužilac protiv Milorada Zajića“ – obavljen postupak ocene optužnice i održan je deo glavnog pretresa.

Glavni pretresi u suđenjima za ratne zločine, koji su se odvijali pred Osnovnim sudom u Mitrovici, odvijali su se pred pretresnim većima sastavljenim isključivo od međunarodnih sudija. Glavni pretresi u suđenjima za ratni zločin pred ostalim osnovnim sudovima na Kosovu, vođeni su pred pretresnim većima sastavljenim isključivo od domaćih sudija. U toku glavnih pretresa saslušano je 66 svedoka – 57 svedoka je saslušano po predlozima tužilaštva, četiri su predložena od strane punomoćnika oštećene strane, dok je odbrana okrivljenih u toku izveštajne godine predložila samo dva svedoka, a tri svedoka su saslušana po službenoj dužnosti, odnosno pozvana su od strane suda.

Iskazi svedoka predloženih od strane tužilaštva su i u ovom izveštajnom periodu, kao i ranijih godina, bili jedna od „slabijih karika“ u procesima za ratni zločin. Iako nije bilo drastičnih izmena ili odstupanja u njihovim iskazima na glavnom pretresu, u odnosu na one koji su dali tokom ranijih faza postupaka, i tokom ove godine je u iskazima svedoka optužnice bilo odstupanja u njihovim iskazima, imajući u vidu ranije faze krivičnih postupaka. Time su oni dovodili u pitanje njihov kredibilitet kao svedoka. U izmenama iskaza bilo je zapaženo da su svedoci u suđenjima protiv okrivljenih Albanaca pokušavali da „ublažavanjem“ svojih iskaza na neki način pomognu okrivljenima. Na drugoj strani, u postupcima protiv okrivljenih druge nacionalne pripadnosti oni su „pojačavali“ svoje ranije iskaze.

Ovo iznova potvrđuje ocene, koje FHP Kosovo daje iz godine u godinu – da opšta klima koja vlada na Kosovu ne ide na ruku svedocima ratnih zločina, da je kultura nekažnjivosti i dalje jaka i da nije još zaživeo sistem zaštite svedoka koji bi ih ohrabrio da pred sudom govore bez straha o onome o čemu imaju saznanja, za šta oni ili njihove porodice neće snositi posledice. U toku izveštajnog perioda, četiri glavna pretresa koja su se odvijala po optužbama za ratni zločin okončana su presudama: dve su bile osuđujuće a dve oslobađajuće. Protiv jednog Srbina u dva odvojena predmeta donete su dve presude, jedna osuđujuća i jedna oslobađajuća, druga osuđujuća doneta je protiv jednog Roma, a druga oslobađajuća u predmetu protiv Albanca.

Presude po žalbama

U toku izveštajnog perioda, Apelacioni sud je po optužbama za ratni zločin protiv civilnog stanovništva odlučivao po žalbama stranaka u predmetima: „Tužilac protiv Zorana Vukotića (Vukotić 1)“, „Tužilac protiv Zorana Vukotića (Vukotić 2)“ i „Tužilac protiv Fatmira Limaja“. U predmetu „Tužilac protiv Zorana Vukotića (Vukotić 1)“ okrivljeni je prvostepenom presudom oglašen krivim po optužbama za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. FHP nema saznanja na koji način je Apelacioni sud odlučio u predmetu, pošto do kraja izveštajnog perioda strankama u postupku nije uručena odluka. Predmet „Tužilac protiv Zorana Vukotića (Vukotić 2)“ drugostepeni sud je vratio na ponovno suđenje prvostepenom sudu. U predmetu protiv okrivljenog Limaja potvrđena je oslobađajuća prvostepena presuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari