Nastavlja se negiranje zločina 1Foto: EPA/ DANIEL BARRY

Negiranje zločina i glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca se nastavlja na prostoru bivše Jugoslavije i to stanje se pogoršava, izjavio je glavni tužilac Mehanizma za krivične sudove u Hagu (MMKS), naslednika Tribunala u Hagu, Serž Bramerc predstavljajući svoj redovni šestomesečni izveštaj na sednici Saveta bezbednosti UN u NJujorku.

– Nažalost, glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca i negiranje zločina, uključujući negiranje genocida, nastavlja da predstavlja značajan izazov kada je u pitanju proces pomirenje. Situacija se pogoršava i takva klima ima negativan uticaj na suđenja za ratne zločine pred nacionalnim sudovima, ocenio je Bramerc. Kako prenosi Slobodna Evropa, Bramerc je rekao da su suđenja za ratne zločine sada uglavnom na nacionalnim sudovima i da na „državama leži najveća odgovornost za postizanje pravde“. On je rekao i da na hiljade slučajeva čeka da bude procesuirano pred nacionalnim sudovima i da će to biti moguće jedino uz značajan napredak regionalne pravosudne saradnje.

Tužilac je izneo kritike i na račun političara u regionu, rekavši da političke poene „ne sakupljaju gradnjom mostova“. „Umesto toga, političari veruju da će pobediti na izborima negiranjem zlodela i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističku verziju istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove odavanjem počasti, umesto osudom, ratnih zločinaca“, upozorio je Bramerc pred Savetom bezbednosti UN. Bramerc je, podsetimo, iste kritike izneo i u svom poslednjem šestomesečnom izveštaju, u julu ove godine.

UN se obratio i predsednik Mehanizma Karmel Ađijus koji je najavio da će pravosnažna presuda Ratku Mladiću biti izrečena do kraja 2020. godine. Takođe, do kraja naredne godine očekuje se i izricanje presude u ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, rekao je Ađijus predstavljajući šestomesečni izveštaj u Savetu bezbednosti UN u NJujorku, navodi se u saopštenju Mehanizma.

Ponovljen predlog da osuđeni Srbi služe kaznu u Srbiji

Pomoćnik ministra pravde Srbije Čedomir Backović, rekao je da Srbija nema preostalih obaveza prema Rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu i istovremeno je ponovo pred Savetom bezbednosti UN ponovio inicijativu da srpski osuđenici za ratne zločine kazne izdržavaju u Srbiji „Svrha kažnjavanja podrazumeva resocijalizaciju kažnjenih osoba. Teško je poverovati da će to biti ispunjeno ukoliko budu služili kazne u dalekim zemljama“, rekao je Backović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.