Nov odnos prema srpskim žrtvama 1Nedavno obeležavanje "Oluje": Knin Foto: EPA-EFE MIROSLAV LELAS

Potpredsednici Vlade Hrvatske Boris Milošević i Tomo Medved, koji je i ministar branitelja danas će posetiti selo Grubori i odati poštu Srbima ubijenim na današnji dan 1995.

Biće to prvi put da hrvatski zvaničnici odaju počast srpskim žrtvama rata iz devedesetih tako što posećuju mesto zločina i predstavlja nastavak prakse započete početkom meseca obeležavanjem 25 godina od „Oluje“, vojne akcije kojom je Hrvatska uspostavila kontrolu nad Kninskom krajinom, što je dovelo do iseljavanja oko 200.000 Srba.

Proslavi u Kninu prisustvovao je potpredsednik Boris Milošević, iz Samostalne demokratske srpske stranke, a dogovoreno je da ministar Tomo Medved poseti Grubore.

Očekuje se da, sem odavanja počasti žrtvama, tema bude i loše stanje u selima u kojima žive povratnici srpske nacionalnosti. Desetine srpskih sela ni danas nemaju struju, vodu, normalne uslove života.

Pripadnici antiterorističke jedinice „Lučko“ u sastavu Specijalne policije Republike Hrvatske su 25. avgusta 1995. u selu Grubori, pored Knina, ubili šest uglavnom starijih Srba, koji su ostali u svojim kućama nakon dolaska hrvatskih snaga. Kuće su im potom spaljene.

Ubijeni su: Marija Grubor (1905.), Miloš Grubor (1915.), Jovan Grubor (1930.), Milica Grubor (1944.), Đuro Karanović (1954.), Jovan Karanović (1922.).

Pripadnici UN snaga bili su blizu i po počinjenom zločinu, ušli su u selo i snimili posledice. Za zločin niko nije kažnjen, mada je u dva navrata suđeno bivšim pripadnicima jedinice „Lučko“ Frani Drlji i Boži Krajini. Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su krivice. Optužnica je bila podignuta i protiv Igora Beneta, koji je izvršio samoubistvo 2011.

Kada je najavljena poseta, ministar Tomo Medved je izjavio da mu nije bilo teško da donese odluku o odlasku u Grubore gde su pojedinci iz hrvatskih jedinica, kako je naveo, počinili ratni zločin. On je za HRT kazao da se mora učiniti dodatni napor uspostavljanjem poverenja i odati počast svim civilnim žrtvama rata.

Na obeležavanju Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u nedelju, 23. avgusta, ministar Medved je ocenio da Hrvatska može da bude primer mnogima zbog svog odnosa prema žrtvama ratova, te da ne treba praviti razliku na osnovu njihove nacionalne pripadnosti. Tvrdi i da je, nakon objavljivanja informacije o odlasku u Grubore, dobio hiljada mejlova, pisama i poruka podrške, pre svega hrvatskih branitelja.

Plenković u Varivodama

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković na jesen bi trebalo da poseti Varivode i odati poštu srpskim civilima ubijenim u ovom selu 28. septembra 1995. „Mislim da je dobro i da gospodin Milorad Pupovac, kao čelnik SDSS-a, ode u Škabrnju. Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje one nedvojbeno zaslužuju“, poručio je nedavno Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari