Rajko Kozlina hospitalizovan u Somboru? 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Suđenje u predmetu „Trnje“, u kome se Pavle Gavrilović i Rajko Kozlina terete da su, kao pripadnici Vojske Jugoslavije, 25. marta 1999. u selu Trnje na Kosovu, ubili 27 civila albanske nacionalnosti, pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, danas je ponovo odloženo.

Ovog puta na glavni pretres nije došao optuženi Kozlina, čiji je branilac sudskom veću, kojim presedava sutkinja Mirjana Ilić, dostavio medicinsku dokumentaciju Opšte bolnice „Dr Radivoj Simanović“ iz Sombora, u koju je Kozlina primljen juče, dakle dan pre suđenja – 6. marta.

Nakon što je prisutnima pročitala dopis somborske bolnice, po kome je Kozlina primljen na infektivno odeljenje zbog grčeva u stomaku i mučnine, sutkinja Ilić je izrazila negodovanje zbog činjenice da je od početka suđenja veliki broj glavnih pretresa odlagan zbog izostanka optuženih, te da se uvek razbole pred održavanje suđenja.

– Ovo stvara ozbiljnu sumnju da se radi o nečemu drugom, o zloupotrebi procesa, jer je činjenica da su optuženi primani u bolnicu dan pre održavanja glavnih pretresa – naglasila je sutkinja Ilić i dodala da će sud od bolnice u Somboru zatražiti uvid u medicinsku dokumentaciju optuženog Kozline. Naredni glavni pretres zakazan je za 20. mart ove godine.

Optužnica protiv Gavrilovića i Kozline podignuta je u novembru 2013. godine, a suđenje je počelo 24. februara 2015. godine. Međutim, skoro svako drugo suđenje se odlaže zbog navodnih zdravstvenih razloga dvojice optuženih. Optuženi potvrde da su navodno hospitalizovani dobijaju od vojnih medicinskih ustanova, Kozlina od Vojno-medicinske akademije u Beogradu, a Gavrilović od Vojne bolnice u Nišu.

Takođe, suđenje Joji Plavanjcu, koji se tereti za ubistvo bošnjačkih civila 1992. i Zdravku Narančiću za saučesništvo u ovom ratnom zločinu, nastavljeno je u utorak, 5. marta, saslušavanjem četiri svedoka. Podsetimo, odbrana Joje Plavanjca se zasniva na tome da ubistva nije izvršio on, već njegov pokojni otac Lazo Plavanjac. Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Narančić je kao stražar u vojnom zatvoru u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Bosanskoj Krupi, pustio u taj objekat Joju Plavanjca, u to vreme pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nakon toga ubio 11 Bošnjaka, civila.

Međutim, sva četiri svedoka su u utorak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beograd, putem video-konferencijske veze, isključili mogućnost da je Lazo Plavanjac bio u OŠ „Petar Kočić“ i potvrdili navode iz optužnice. Potom je usvojen predlog zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića da se izvrši uvid u iskaze preminulih svedoka Šabića i Tutića, kao i predlog da se kao svedok sasluša Amor Mašović.

Sledeći glavni preters je zakazan za 9. april ove godine. Podsetimo, na jednom od prethodnih ročišta, optuženi Plavanjac je, između ostalog rekao, da mu je otac umro sedam godina kasnije, 1999. i da nikada nije hteo da priča o tome šta se desilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari