Srbija ne može napred bez suočavanja sa prošlošću 1Aleksandar Olenik Foto: FoNet/TV FoNet

U Srbiji je na vlasti ratna elita iz devedesetih godina, čiji je rezultat genocid, a došlo je i do ponavljanja ratova sa susedima, ali ovog puta bez oružja i ratnih zločina, ističu za Danas Aleksandar Olenik i Goran Miletić povodom izjave Aleksandra Vučića da je ponosan što je jedini predsednik koji nikoga nije isporučio Hagu.

Vučić je na B92 nedavno govorio o kosovskom pitanju, ali se osvrnuo i na istoriju Nemačke, navodeći da je gubila neke teritorije na kojima danas više ne žive Nemci, ali da su zbog „odgovornog ponašanja“ postali „najsnažniji narod Evrope“. Potom je naglasio da je ponosan što je „jedini predsednik Srbije“ koji nikoga nije isporučio Međunarodnom sudu pravde.

– Čega se pametan stidi, time se budala ponosi“. Građani zaboravljaju da je kod nas na vlasti ratna ‘elita’ iz 90-ih godina, čiji je rezultat genocid. Oni i sada sprovode istu politiku i zato nikoga neće isporučiti, već će pomoći osuđenim ratnim zločincima da ponovo uđu u Skupštinu, a nama ostaje samo borba, bez prava na povlačenje – ističe za Danas advokat Aleksandar Olenik.

Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, kaže za Danas da je jasno da je izjava predsednika Srbije u vezi sa Hagom upućena domaćoj javnosti i konzervativnom delu glasačkog tela.

– Ovaj deo građana Srbije je ili podržavao ratove ili odbija da prizna da je bilo koji pripadnik srpskih snaga učinio nešto loše tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Moguće je da će mu ova kratka izjava doneti po neki poen kod takvih glasača, ali je poruka poražavajuća po Srbiju. Predsednik bi trebalo da promoviše ideju pravde, istine i pomirenja. Naravno, većina građana ne veruje u pravdu i smatra da nije istinit nijedan incident gde Srbi nisu žrtve. Upravo zbog toga, predsednik ima mnogo veću odgovornost nego bilo koji drugi državni organ. Štaviše, ukoliko Srbija zaista ozbiljno ulazi u pregovore sa Kosovom, kažnjavanje počinilaca ratnih zločina će ponovo doći na dnevni red, ali ovog puta pred domaćim sudovima. O tim suđenjima nikada nismo čuli stav predsednika, a to takođe zabrinjava. Činjenica da u drugim zemljama regiona nije dovoljno urađeno na suočavanju sa prošlošću nikako ne može biti izgovor za Srbiju – ukazuje Miletić.

Upitan da li ova Vučićeva izjava znači da dvoje radikala Vjerica Radeta i Petar Jojić, koje Hag traži zbog ucenjivanja svedoka u postupku protiv njihovog lidera, inače osuđenog ratnog zločinca, Vojislava Šešelja, neće biti izručeni haškom sudu, Miletić odgovara: „Gotovo je izvesno da njihovog izručenja neće biti, što je još jedna potvrda da se u Srbiji ne poštuju principi vladavine prava“.

– Kada govorimo o sudu Hagu, tu nema mesta za emocije. Srbija kao članica UN poštuje svoje međunarodne obaveze i ovaj sud (sada Mehanizam) ili ga ne poštuje. Ukoliko ne poštuje sud samo zato što joj se ne sviđa kako sudi ili ko su optuženi, onda je primer koji daje građanima loš. Zamislimo da građani ne poštuju domaće sudove jer im se ne sviđaju neke njihove presude, sudije ili procedure – objašnjava Miletić.

Prema njegovim rečima, približavamo se polako deceniji vladavine Aleksandra Vučića i činjenica je da se dosta građana nadalo da će on moći da napravi raskid sa prošlošću upravo zbog svoje prošlosti.

– Međutim, videli smo nešto sasvim suprotno. Došlo je do ponavljanja ratova sa susedima, ali ovog puta bez oružja i ratnih zločina. Predsednik zna da Srbija ne može napred bez suočavanja sa bliskom prošlošću i da je njegova uloga u ovom procesu trenutno presudna. Ostaje nam da nagađamo da li nije za ovaj proces zbog straha od gubitka glasova ili zbog toga što misli da pravdu zaslužuju isključivo srpske žrtve – naglašava Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari