Suđenja za masakre u Lovasu i Srebrenici opet odložena 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Glavni pretres u ponovljenom suđenju za masakr nad Bošnjacima u Kravici kod Srebrenice iz 1995. godine odložen je i juče i prekjuče, jer se na suđenju pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nije pojavio jedan od optuženih Dragomir Parović.

Prema rečima Parovićevog advokata Vladana Stefanovića, optuženi je pre oko deset dana prerezao sebi vene, nakon čega je hospitalizovan i trenutno se nalazi na odeljenju za neuropsihijatriju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Zbog toga on nije priveden, pa je predsednica sudskog veća Mirjana Ilić zakazala novo ročište za 30. maj i 1. jun, odnosno za 12. i 13. jun ove godine. Zamenik tužioca za ratne zločine zatražio je od sudskog veća da se Tužilaštvu za ratne zločine dostavi izveštaj medicinske ustanove u kojoj se nalazi Parović nakon čega će izjasniti o tome u kom pravcu će nastaviti sudski postupak.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Kravice kraj Srebrenice u julu 1995. optuženi su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske – Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić. Kako se navodi u optužnici, oni su zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama zemljoradničke zadruge i oko njih, u mestu Kravica u julu 1995. učestvovali u ubistvu 1.303 bošnjačka civila tokom genocida u Srebrenici.

Na ročištu u sredu (ne i juče) prisustvovao je predsednik Srpske radikalne stranke i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji je uoči početka suđenja izjavio da u Kravici nije počinjen ratni zločin, i da se optuženima sudi „na osnovu lažne optužnice i izmišljenih krivičnih dela“. Kao i prethodnih puta, na ovom neuspelom ročištu, kao i jučerašnjem, u Specijalni sud su došle porodice žrtava i predstavnici udruženja žrtava i civilnog sektora, poput Kade Hotić iz Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, koja je u hangaru izgubila brata, a u genocidi u Srebrenici sina, muža i još jednog brata, Murata Tahirovića, predsednika Udruženja žrtava i svedoka genocida, predstavnika i predstavnica Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo, OEBS-a… Šešelj je ponovo vređao neke od prisutnih nazivavši ih pogrdnim imenima.

Podsetimo, prethodni glavni pretres u martu nije održan, jer se osumnjičeni Milidragović nije pojavio u sudnici. Kako je tada rekao njegov advokat, primio je poruku od Milidragovi}eve ćerke koja mu je saopštila da je njenom ocu pozlilo i da se nalazi u urgentnom centru. Zbog toga je na jučerašnjem neuspelom ročištu predsednica veća saopštila Vekariću da će Tužilaštvu za ratne zločine biti dostavljen Miligradovićev medicinski izveštaj koji je podneo sudu.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u utorak, 22. maja, ponovo je otkazano suđenje u predmetu „Lovas“, jer nije gotovo veštačenje jednog od optuženih – Miodraga Dimitrijevića. Sledeći glavni pretres je zakazan za 14. jun.

Milan Devčić i još devet optuženih terete se da su, kao pripadnici JNA, formacije „Dušan Silni“ i lokalne vlasti, tokom oktobra i novembra 1991. u Lovasu (Hrvatska) lišili života 44 civila hrvatske nacionalnosti. U martu 2017. počelo je iznošenje završnih reči stranaka iako je optužnica podignuta još 2007. godine. Prvostepena presuda pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu doneta je 2012. Svi optuženi su proglašeni krivim i dobili su od četiri do 20 godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud ukida tu presudu i počinje ponovno suđenje. Onda dolazi do niza problema, posebno zbog promena sudija. Iako je glavni pretres završen 2015, a u januaru 2016. zakazane završne reči, postupak je opet počeo ispočetka zbog postavljanja novog predsednika sudskog veća, a tek su sada u toku završne reči.

U ponedeljak suđenje Ranki Tomić

U ponedeljak, 28. maja, trebalo bi da bude nastavljeno suđenje Ranki Tomić, koja se tereti da je u julu 1992. godine, u mestu Radiš (Bosanska Krupa BiH), kao starešina „Fronta Žena Petrovac“ pri Petrovačkoj brigadi VRS mučila, nečovečno postupala, nanosila velike patnje i povređivala telesni integritet, te učestvovala u ubistvu ratne zarobljenice, bolničarke V korpusa Armije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari