Suđenje Jovanoviću odloženo, pao sa merdevina 1Ilustracija Foto: Pixabay/succo

Suđenje Miloradu Jovanoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva danas nije održano, jer optuženi nije mogao da dođe u sud, pošto je, prema rečima njegovog advokata, pao sa merdevina i povredio se.

Podsetimo, Jovanović se tereti da je u svojstvu rezervnog milicajca MUP Republike Srpske, Odeljenje stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Slavkom Vukovićem, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije tokom juna i jula 1992. vršio protivzakonita odvođenja i zatvaranja civila bošnjačke nacionalnosti, Optužen je da je civile mučio ida je izvršio ubistvo jednog civila – Dede Derviševića.

Iako je bilo predviđeno iznošenje završnih reči, današnji glavni pretres je odložen za 27. okotobar ove godine.

Jovanovićev branilac Marko Milović, rekao je sudskom veću i to da je optuženi pao sa visine od pet metara, te da je zadobio prelom rebara. Miloviću je predsednica veća, sutkinja Vinka Beraha Nikićević naložila da u roku od pet dana sudu dostavi medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje navode o povredama Jovanovića.

Inače, on negira optužbe, ali priznaje da je nekoliko puta udario jednu privedenu osobu, tvrdeći da to nisu bili udarci koji bi joj naneli bilo kakvu patnju.

Među zatvorenim civilima koje je mučio Jovanović, piše u optužnici, bili su i Kugić Džafer, Kugić Mujo, Kaltak Sado, Alibegović Sadmir, Avdić Mesud, Dindić Šefik, Kugić Ibrahim, Handanagić Velid, Handanagić Šefket, Beširević Ejub, Cerić Fuad, Kalender Ismet, Beširević Hajro, Majdankić Hilmija i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari