Održano suđenje za ubistvo bošnjačkih civila u Kravicama kod Srebrenice 1Ilustracija Foto: FreeImages / Jason Morrison

Ispitivanjem svedoka odbrane, Duška Jevića, danas je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu održano suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice kada je u julu 1995. ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Optuženi za ovaj ratni zločin, zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske (RS), su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a RS Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Svedok Duško Jević je u to vreme bio komandant Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP-a RS), što je i sam potvrdio na današnjem glavnom pretresu koje je održano putem video-konferencijske veze sa Okružnim sudom u Trebinju, s obzirom na to da je Jević na izdržavanju zatvorske kazne.

On je, zajedno sa Mendeljev Đurićem, koji je tada bio komandant prve čete specijalne brigade MUP-a RS, 2013. godine pravosnažno osuđen na 32, odnosno na 28 godina zatvora za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. Potom je Apelacioni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu nakon odluke Ustavnog suda BiH da bi trebalo primeniti blaži zakon, odnosno odredbe krivičnog zakona bivše Jugoslavije i smanjio kazne Jeviću i Đuriću na po 20 godina zatvora.

Jević je danas izjavio da mu je od početka kazne prošlo devet godina i sedam meseci. Rekao je da od optuženih poznaje jedino Nedeljka Milidragovića, jer su pre i posle rata radili, najpre u MUP-u BiH, a potom MUP-u RS. Pošto je rukovodio Centrom za obuku na Jahorini, poznato mu je da je Milidragović bio jedan od instruktora u Centru. Naglasio je da je 13. jula uveče otišao u Bijeljinu u kojoj je živeo kako bi se odmorio, te da je za „incident“ u Kravicama kod zemljoradničke zadruge saznao sutradan, 14. jula kada se vratio iz Bijeljine, odnosno da je čuo da je napadnut jedan srpski policajac i da je usledila reakcija. Pored zadruge u Kravicama prošao je kolima, video je seno i kamion, i nije video nijednog pripadnika Centra za obuku.

Jević je naveo da nije bio na licu mesta, te da nije prisustvovao „ničemu što je bilo protivzakonito“ i da Milidragović po komandi nije mogao samostalno da donese nikakvu odluku, „a da li je sam doneo, ja to ne znam“. Milidragovićeva odbrana tvrdi da on nije učestvovao u ubistvima jer nije bio na mestu kritičnog događaja, pošto je učestvovao u prevoženju dva transprtera UNPROF-ora, jedan najpre u Zvornik, a drugi u Janju. Na pitanje branioca Gorana Petronijevića da li je on izdao naredbu da se transporteri prevezu, Jević je odgovorio potvrdno.

Na današnjem glavnom pretresu trebalo je da bude ispitan i Mendeljev Đurić, ali zbog zdravstvenih razloga nije mogao da svedoči. Naredni glavni pretres zakazan je za 11. i 13. jun ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari