Trnje 1

„Niko tu danas ne sme da ostane živ!“ Ovim rečima se, prema izjavama svedoka, Pavle Gavrilović, nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije (VJ), 25. marta 1999. godine obratio svojim saborcima i rukom pokazao na kosovsko selo Trnje. Tog istog dana u tom istom selu likvidirano je 27 civila albanske nacionalnosti.

Upravo se za ovaj zločin Gavrilović tereti pred srpskim pravosuđem, zajedno sa Rajkom Kozlinom, takođe pripadnikom VJ. Kozlina je nakon ovih Gavrilovićevih monstruoznih reči poveo grupu od oko 20 vojnika prema Trnju.

„U jednom dvorištu u koje su ušli, bilo je nekoliko kuća iz kojih su isterali zatečene civile – muškarce, žene i decu. Po proceni svedoka, bilo ih je oko 10 do 15, a među njima je uočio i jedno malo dete staro godinu-dve, koje je držala majka. Tim ljudima je naređeno da sednu u dvorištu, nakon čega je optuženi Kozlina naredio da se oni streljaju. U njih je pucao optuženi Kozlina, svedok i nekoliko vojnika čijih se imena ne seća“ (iz izveštaja Fonda za humanitarno pravo sa glavnog pretresa održanog 20. marta 2018. godine).

Suđenje u postupku protiv Gavrilovića i Kozline počelo je 2015. godine, a na poslednjem ročištu, koje je NIJE održano prošlog četvrtka (10. januara) trebalo je da budu iznete završne reči. Ako se ima u vidu koliko nepravedno dugo traju procesi u predmetima za ratne zločine, ove tri godine zvuče, što bi se reklo, skroz OK. Međutim, nije sve tako pravično… Naprotiv.

Ovo je jedno od onih suđenja koje prate brojne opstrukcije, a koje omogućava upravo država Srbija. Naime, optuženi opstruiraju suđenja izostankom sa ročišta pravdajući se zdravstvenim razlozima i medicinskom dokumentacijom koju im izdaju vojne zdravstvene ustanove. Na ovaj način Gavrilović i Kozlina su opstruisali maltene svako drugo ročište.

Upravo je tako bilo prošlog četvrtka kada se na glavnom pretresu nije pojavio Kozlina, pazite sad, usled bolesti. Toliko su se okuražili da branilac Kozline sudu nije priložio nikakvu medicinsku dokumentaciju kojom bi opravdao tu navodnu bolest. FHP je već nekoliko puta obavestio javnost da Kozlina od Vojno-medicinske akademije dobija potvrde o navodnoj hospitalizaciji na sam dan zakazanog pretresa ili neposredno pre njega. Ali koga to još zanima!? Oni su „heroji“ Srbije, a FHP „izdajnici srpskog naroda“! Pa Gavrilović i Kozlina su „branili „srpski narod na Kosovu likvidirajući „tamo neke“ Albance. Civile. NJih 27. Među njima i dete od godinu-dve.

Sudsko veće naredilo je privođenje Kozline na naredno ročište zakazano za 30. januar. Bravo za takvu odluku, ali hajde da vidimo da li će se Kozlina i tada izvući.

Inače, šteta što juče nije održano suđenje za ubistvo 1.313 bošnjačkih civila u Kravicama kod Srebrenice (navodno je optuženom Aleksi „tri prsta“ Golijaninu pozlilo) pošto je u sudnici od svih „silnih“ radikala bio samo Nemanja Šarović sa nekim svojim saborcem. Bilo bi to jedno pristojnije ročište u ovom predmetu, koje bi publika konačno mogla na miru da prati, ali avaj.

Svakako je za pohvalu to što su sva tri video-bima u sudnici 2 bila uključena. To se otkako pratim suđenja za ratne zločine nije desilo. Lepo od Specijalnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari