Suša i kanalizacija pretvorile Đetinju u smrdljivi potok (FOTO) 1Đetinja u centru Užica/Foto: Nenad Kovačević

Nivo reke Đetinje, nizvodno i kroz centar Užica, zbog suše, značajno je opao, zbog čega se oseća smrad od kanalizacije i drugih otpadnih voda koje završavaju u reku.

Izuzetno je slab priliv vode iz jezera Vrutci, koje služi za vodosnabdevanje grada, ali i reke Sušice na Zatiboru, koja se uliva u Đetinju.

Na gradskoj plaži voda iz jezera je zaustavljena ustavama na brani, zbog kupača kojih, zbog prljave i hladne vode, gotovo da nema.

Suša i kanalizacija pretvorile Đetinju u smrdljivi potok (FOTO) 2
Užička plaža/Foto: Nenad Kovačević

Međutim, nizvodno i nedaleko od centralng trga, na kome se igra, svira i peva tokom raznih manifestacija, prizor je sasvim drugačiji – užička reka je postala smrdljivi potok i bez problema se može pregaziti.

Suša i kanalizacija pretvorile Đetinju u smrdljivi potok (FOTO) 3
Foto: Nenad Kovačević

Ivan Bakić iz užičkog Udruženja sportskih ribolovaca „Alasi sa Đetinje“ takvo stanje opisuje kao katastrofalno.

„Vodostaj Đetinje je, nizvodno, ispod biološkog minimuma i to je katastrofa. Iz Sušice, koja pripada opštini Čajetina, priliv je izuzetno slab zbog potrebe vodosnbdevanja Zlatibora“, kaže za Danas Bakić

S druge strane, dodaje, „u Đetinju bi trebalo da se ispušta voda iz Vrutaka, u onoj količini u kojoj pristiže u to veštačko jezero, ali to se ne radi“.

On je istakao da je tako lošem stanju doprinela i mini-hidrocentrala na Vrutcima, za koju je rekao da „povremeno radi i noću“.

„Đetinja u centru grada užasno smrdi, a to se ne bi desilo da je njen vodostaj iznad biološkog minumima i da u reku ne završavaju kanalizacija i otpadne vode“, kazao je za Danas Bakić.

Osim postojećih kanalizacionih otvora, vidljivih duž uređeng rečnog korita kroz centar grada, pojavile su se nove cevi kroz koje se ispuštaju otpadne vode, što dodatno zagađuje reku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari