Sutra javna rasprava o zrenjaninskoj profesorki Senki Jankov suspendovanoj zbog plakata "Zrenjanin protiv nasilja" 1Foto: Novi optimizam

Nakon odugovlačenja rešavanja slučaja suspendovane profesorke sociologije Zrenjaninske gimnazije Senke Jankov, za 4. jul u 11 časova u kancelariji direktora škole zakazana je javna rasprava u disciplinskom postupku, saopštio je Pokret Novi optimizam.

Profesorka Jankov je 24. maja ove godine optužena da je prekršila član 113. Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, kojim se zabranjuje stranačko delovanje u prostorijama ustanove, time što je u svoju Gugl učionicu postavila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“.

Kako navode iz Novog optimizma, prošlo je više od četrdeset dana čekanja, zakazivanja i otkazivanja, šturih informacija i probijenih rokova, a ova javna rasprava biće prva prilika od pokretanja procesa da profesorka javno iznese svoje argumente i svoju odbranu.

Na ovoj raspravi, Jankov će u prisustvu svojih advokata izneti razloge zašto javno priznavanje krivice nije nikad bilo opcija, na koji način je Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja njena najveća odbrana i postaviti pitanje kako će Zrenjaninska gimnazija da popravi štetu nanetu profesionalnom ugledu i časti profesorke Jankov.

Novi Optimizam upozorava da je suspenzija profesorke Jankov svojevrstan politički progon, zbog njenog učešća na protestima „Srbija protiv nasilja“, te poziva nadležne Zrenjaninske gimnazije da ponište odluku o suspenziji i Senku Jankov vrate na posao.

Ovaj slučaj su, kako navode u saopštenju, pratile polovične i sumnjive informacije, koje je pratilo obmanjivanje javnosti o pravim nalogodavcima i naručiocima pokretanja ovog postupka, što je i prava slika aktuelne vlasti i njihovih zloupotreba.

„Proizvoljno odugovlačenje rešavanja slučaja koji nema pravnu osnovu još jednom pokazuje da vlast i njihovi predstavnici smatraju da će zastrašivanjem, bahatošću, bezobzirnošću i kukavičlukom uspeti da pokolebaju one koji su upravo zbog toga i postali lica protesta“, navode iz Pokret Novi optimizam u saopštenju i pozivaju građane na javnu raspravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari