Svađa Višeg tužioca u Beogradu i člana Državnog veća tužilaca bi mogla da preraste u disciplinski postupak 1Foto: Stanislav Milojković

Verbalni sukob između šefa Višeg tužilaštva u Beogradu i člana Državnog veća tužilaca (DVT) lako bi mogao da dobije svoj epilog pred disciplinskim organima DVT-a.

Naime, Nenad Stefanović tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu podneo je disciplinsku prijavu protiv Predraga Milovanovića, člana DVT-a smatrajući da je počinio teži disciplinski prekršaj Etičkog kodeksa tužilaca.

Ova prijava sada je u rukama disciplinskog tužioca koji prema Zakonu o javnom tužilaštvu može da je odbaci kao neosnovanu ili da je prihvati i podnese predlog za vođenje postupka.

Istovremeno, kako Danas nezvanično saznaje, Predrag Milovanović je o incidentu sačinio službenu belešku koju je prosledio Republičkoj javnoj tužiteljki i predsednici DVT-a Zagorki Dolovac.

Incident koji je doveo do disciplinske prijave dogodio se u sredu prepodne, na četvrtom spratu Palate pravde. To su i jedine činjenice koju nijedna od dve verzije događaja ne dovodi u pitanje.

Kako je saopštilo Više tužilaštvo u Beogradu, do incidenta je došlo dok je Milovanović prolazio pored Stefanovića koji je u tom trenutku razgovarao sa koleginicom. Kako je Milovanović prošao pored njih ne obrativši im se Stefanović mu se obratio rečima: “Dobar dan, kolega?”. Na ovo mu je, tvrdi se u saopštenju tužilaštva, Milovanović odgovorio sa “Molim, zar tebi da kažem dobar dan?”.

Nakon toga je, tvrdi se u saopštenju tužilaštva, na poziv Stefanovića reagovao sudski stražar koji je Milovanovića poveo ka petom spratu, dok se on okretao obrativši se Stefanoviću rečima “dosta mi je vas indijanaca, svi ste vi indijanci”, a potom ga je i opsovao.

Nešto drugačiju verziju događaja pustio je portal Nova, pozivajući se na izvore iz Palate pravde.

Prema pisanju nove, Milovanović je ćutke prošao pored Stefanovića, na šta mu je ovaj odgovorio da ne može da prolazi pored njega bez pozdrava. Milovanović je rekao da je njegovo pravo kome će da se javi, da bi Stefanović rekao da je on šef Višeg tužilaštva i da njemu zbog funkcije svako mora da se javi.

Milovanović mu je odgovorio da je njegov stav zasnovan na tome kako se Stefanović prema njemu ophodio, ali i mnogobrojnim drugim kolegama. On je i dodao da, ukoliko Stefanović već želi da se poziva na funkciju, treba da zna da je on kao izborni član DVT-a hijerarhijski na višoj funkciji.

Šef Višeg tužilaštva je prema ovoj verziji događaja potom pozvao pripadnika sudske straže zahtevajući da Milovanovića izbaci iz Palate pravde, ali ga je ovaj samo zamolio da se udalji.

Obojica aktera ovog incidenta poznati su u javnosti. Stefanović je bio član Udruženja tužilaca Srbije, a posebno se istakao tokom konsultativnog procesa koji je prethodio izmenama Ustava otvoreno kritikujući predloge Ministarstva pravde.

U julu 2018. godine Stefanović nije bio izabran za zamenika Višeg tužilaštva u Beogradu, a nedugo nakon toga je bio i isključen iz članstva u Udruženju tužilaca Srbije. On je u septembru iste godine učestvovao u osnivanju Udruženja sudija i tužilaca Srbije, koje je imalo znatno blaži stav prema ustavnim reformama, a već u novembru je bio izabran za zamenika Višeg tužilaštva. Tri godine kasnije bio je izabran za šefa istog tog tužilaštva.

Predrag Milovanović, zamenik Drugog osnovnog tužioca u Beogradu je u javnosti postao poznat pošto je zastupao optužbu u predmetu koji se zbog paljenja kuće novinaru portala Žig info vodi protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića. On je od 2016. godine u Udruženju tužilaca Srbije, ali je u jednom periodu paralelno bio i u Udruženju sudija i tužilaca Srbije, čiji je Stefanović predsednik. On je pre dve godine izabran za člana Državnog veća tužilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari