Svake godine prvog dana po rođenju u svetu umre više od milion beba, a polovina tih smrtnih slučajeva bi mogla da bude izbegnuta, saopštila je juče u Londonu međunarodna nevladina organizacija za zaštitu dece „Save the Children“.

U izveštaju „Zaustaviti umiranje novorođenčadi“, organizacija navodi da bi smrt novorođene bebe prvog dana po rođenju mogla da bude izbegnuta ako bi porodilje imale pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti ili veštim babicama, prenela je agencija Beta.

„Save the Children“ navodi da smrt često biva izazvana zbog prevremenog porođaja i komplikacija tokom i posle porođaja, čiji je čest uzrok produženi rad trudnice. Međutim, „sve bi to moglo da se spreči ako porodilje odu kod boljih zdravstvenih stručnjaka“, navodi se u izveštaju.

Organizacija je pozvala vlade u svetu na dodatnu obuku zdravstvenih radnika i da pruže garancije da će porodilje imati odgovarajuću lekarsku pomoć. Poziva se na ukidanje medicinskih troškova za vreme trudnoće i porođaja. „Svet je tokom protekle decenije napravio neverovatan napredak u smanjenju smrtnosti dece i skoro se ta stopa prepolovila od 12 na 6,6 miliona smrtnih slučajeva, zahvaljujući globalnoj političkoj akciji imunizacije, lečenju upale pluće, dijareje i malarije“, navodi se u izveštaju.

Organizacija, međutim, dodaje da je ipak visoka stopa smrtnosti beba, zbog toga što porodilje nemaju pristup lekarskoj pomoći. „Oko 40 miliona žena u svetu svake godine se porodi bez stručne pomoći. U Etiopiji samo deset odsto porođaja bude uz medicinskog stručnjaka, dok u nekim ruralnim oblastima Avganistana postoji samo jedna babica za 10.000 ljudi“, navodi se u izveštaju.

Trudnice u zatvorima

U nekim zemljama, kao što su Kongo ili Centralnoafrička Republika,

neke žene moraju da plate za dolazak hitne pomoći, a često to košta koliko i jedna mesečna plata. Neke žene moraju u zatvor zbog neplaćanja zdravstvenih usluga prilikom porođaja, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari