Televizija Pink i REM protiv ministra kulture 1Foto: Printsreen youtube

Najavu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da bi rijaliti programi mogli da budu predmet posebne pretplate i da ne bi trebalo da se emituju na kanalima sa nacionalnom frekvencijom…

… negativno su ocenili i emiteri rijalitija, ali i pojedini članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, poručivši ministru da se bavi svojim poslom, a ne uređivanjem i cenzurisanjem medija.

Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, ocenjuje za Danas da ministar, „kao i svaka površna neznalica“, ovim predlogom u stvari hoće da dodatno obogati proizvođače rijaliti sadržaja.

– Sad bi još da natera građane da plaćaju svoj omiljeni program. Da nije toliko površan i glup znao bi da snaga ovakvog sadržaja ne zavisi od mesta prikazivanja jer je Pink uspeo u Crnoj Gori da za samo 10 dana, a posle prodaje nacionalne frekvencije, sa novim kanalom Pink Media M, na kome se emituje uglavnom Zadruga 2, postane najgledanija televizija u kategoriji svih kanala, uključujući i nacionalne kanale u Crnoj Gori, i to kao strani kablovski kanal – ističe Mitrović za Danas. Prema njegovim rečima, ministar ne razume da platforma prikazivanja ili emitovanja nije više ključna stvar i da sadržaj već dugo vlada svim medijskim platformama a pogotovo od kada je internet postao dominantan medij.

– Ali bože moj, mala smo zemlja pa nije lako ni pronaći sposobne i pametne ministre, tako da ovi iz kamenog doba još uvek moraju da pročitaju dosta literature iz oblasti liberalnog medijskog tržišta – kaže Mitrović.

Ministar Vukosavljević je takođe ocenio da su rijaliti programi sramota za medijsku scenu i da „duhovno i mentalno uništavaju jedan narod“. On je dodao da njihovo emitovanje ne može opravdati stavom da „to narod želi“ jer „ovo nije narod ludaka“.

– Ako ministar sebi dozvoli da za narod kaže da je to „narod ludaka“ onda on nije nikakav ministar već „inkvizitor“ savremenog doba, a ja bih rekao i jedan nesolidan čovek koji bi da nameće i sankcioniše bez uvažavanja da živimo u demokratskoj liberalnoj epohi koja nije savršena ali ima svoja pravila. U tim pravilima narod je, na njegovu žalost, taj koji vrši izbor svega, pa i televizijskog programa – zaključuje Mitrović.

Vukosavljević je naglasio da njegovo ministarstvo nema ovlašćenja za eventualno uvođenje pretplate na rijaliti programe i da je za to pitanje nadležno Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

Međutim, Olivera Zekić, članica Saveta REM-a, kaže za Danas da regulatorno telo nema nameru da ovo pitanje stavi na dnevni red, da za to ne postoji zakonski osnov, „niti smo cenzori“.

– Svaki gledalac ima pravo izbora šta, kad i na kom kanalu hoće da gleda. Svako ima daljinski upravljač, pa i ministar kulture, kome je izgleda životna želja da bude udbaški komesar koji će da odlučuje šta sme, a šta ne sme da se gleda. Umesto da se bavi svojim poslom, što svakako nije uređivanje programa bilo kog medija, gospodin ministar pokušava da sprovodi, slobodno mogu da kažem, kultur-fašizam – izričita je Zekić.

Ona je ministra „prijateljski posavetovala“ da se okane svojih neostvarenih snova, „prestane da skuplja jeftine političke poene“, i ostavi REM da radi svoj posao. Zekić je podvukla da REM-u cenzura televizijskih formata nije, niti će ikad biti, na dnevnom redu.

Zekić: Ministar je pobrkao lončiće

– Šta drugo očekivati od ministra koji je svoj zasad vrlo neuspeli mandat započeo intervjuom u jednom nedeljniku, i to pod naslovom „Ministar kulture je ministar odbrane“. I više nego očigledno je da je opasno pobrkao lončiće, ocenjuje Olivera Zekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari