"Provaljeni" testovi iz matematike? 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita, koje je bilo zakazano za 9 časova, odloženo je za četvrtak, 20. jun, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Sumnja se da su testovi iz matematike“procureli“ i da je to razlog otkazivanja završnog ispita iz matematike za četvrtak, nezvanično saznaje Danas.

U Ministarstvu prosvete je rečeno našem listu da to nije tačno, već da se proverava da li su autentične slike testa sa zadacima pisanim rukom, koje su se sinoć pojavile na društvenim mrežama, a koje su objavljene na jednom portalu.

Ispit je odložen za četvrtak iz preventivnih razloga dok se ne provere te informacije, kažu u Ministarstvu. U više osnovnih škola Danasu je rečeno da su samo dobili informaciju od Ministarstva da se završni ispit odlaze i da čuvaju testove za četvrtak.

Termin održavanja kombinovanog testa neće se menjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno u sredu, 19. juna.

Ministarstvo je navelo da se sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju po utvrđenom Kalendaru.

Učenici su u ponedeljak polagali test iz srpskog jezika, a za sredu je planiran kombinovani test – hemija, fizika, istorija, geografija, biologija.

Ukoliko učenici bez greške urade sva tri testa mogu da osvoje 40 bodova, a na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda mogu da dobiju maksimum 60 bodova.

Osmi razred je prema podacima Ministarstva prosvete završilo 69.388 učenika, a u srednjima školama ima 76.239 slobodnih mesta.

Konačni rezultati završnih ispita biće objavljeni u četvrtak, 27. juna, od 8 časova.

Upis učenika u srednje škole (osim za baletske i muzičke škole) biće 8. i 9. jula 2019. godine od 8 do 15 časova.

Uskoro opsirnije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari