Todorović: Prvookrivljeni u najtežim krivičnim delima nude se za svedoke saradnike 1

– Od dva ili tri predmeta koji sada izazivaju najveću pažnju javnosti, a to su „Jovanjica“, „Hrkalović“ i „Belivuk“, prvookrivljeni kao da se nude za „svedoka saradnika“ ili upozoravaju da imaju saznanja koja mogu da ugroze pojedine nosioce javne vlasti, pa bi sa time da trguju – ocenjuje za Danas advokat Jovica Todorović, upitan da li bi odbrana Veljka Belivuka mogla da se zasniva na njegovoj navodnoj saradnji sa državom.

– Ako se ima u vidu da je u sva ta tri predmeta istraga bila ograničena, za šta postoje mnogi pokazatelji, jasno je da optužnim aktima nisu obuhvaćena sva lica koja su umešana u izvršenje krivičnih dela za koja se u tim postupcima sudi. To izaziva sumnju da su izvan domašaja pravde za sada lica koja su u organizovanom kriminalu imala i imaju još i veći značaj od ovih koji su “pali” – ukazuje naš sagovornik.

Todorović dodaje da je prilično jasno da su postojale osobe koje su omogućavale, pa i pomagale nastajanje tih kriminalnih grupa, pružale im zaštitu a zauzvrat koristile njihove usluge.

– Kada su krivična dela otkrivena, neposredne izvršioce prepuštaju pravdi, zapravo puštaju niz vodu, a sami se izvlače, i ostaju nedodirivi. To mogu samo osobe koje su u hijerarhiji državne vlasti, jer samo državna vlast može da pruži takvo utočište. I to mogu samo osobe koje su vrlo visoko u toj hijerarhiji. A pošto je hijerarhija u našoj državi ustrojena sa jednim, i samo jednim centrom na vrhu, jasno je i čija je odgovornost – ističe Todorovi.

Prema njegovim rečima, odgovornost je svakako politička, a što se pravne odgovornosti tiče, da li i nje ima pokazaće neke buduće istrage – kada budu moguće.

– Uostalom, videćemo da li će porodica Belivuka, na njegovu izričitu želju naravno, potražiti za njega nekog iskusnog branioca koji neće moći da odoli profesionalnom izazovu da ga brani. U druga dva predmeta u žiži interesovanja javnosti to se već desilo. Dakle, za sada, nezahvalno je predviđati na čemu će se zasnivati odbrana Veljka Belivuka… To ćemo tek videti – zaključuje Todorović.

Iako je pripremno ročište pred Specijalnim sudom danas odloženo, Veljko Belivuk se ponudio da bude svedok saradnik u slučajevima za ubistvo Olivera Ivanovića, smrti Vladimira Cvijana i rušenja u Savamali, saznaje Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari