Topli obrok i regres van zakona 1

Nešto više od devet godina zaposleni u novopazarskoj lokalnoj samoupravi nezakonito su primali novac za topli obrok i regres za godišnji odmor.

Tako je odlučio Ustavni sud Srbije razmatrajući Odluku o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u gradskim upravama i izabranih, odnosno postavljenih lica Novog Pazara.

Ocenu ustavnosti ovog dokumenta pokrenulo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, jer je smatralo da je odluka u suprotnosti sa odredbama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama. i odredbama Ustava. Član 4. ovog zakona predviđa da koeficijent za obračun osnovne plate sadrži i dodatke za topli obrok i regres.

Ocenjujući zakonitost ove odluke, Ustavni sud je odlučio da Zakon o lokalnoj samoupravi, na koji se gradski parlament pozvao, nije mogao da bude materijalno pravni osnov za usvajanje te odluke, jer se pitanja kojima se utvrđuju plate i dodaci radnika u lokalnim samoupravama uređuju Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama, koji predviđa i da se osnovne plate radnika i funkcionera lokalne samouprave utvrđuju na osnovu koeficijenata i da oni već sadrže dodatke za topli obrok i regres.

Ustavni sud je zaključio da lokalna samouprava ima ovlašćenja da odredi koeficijent za obračun osnovne plate zaposlenim, izabranim i postavljenim licima, ali koeficijent ne sme da bude veći od onog koji propisuje Zakon o platama u državnim organima i osnovnim službama i ne može da se predvidi povećanje plata po osnovu bilo kog dodatka ako je u zakonu već propisano da je sadržan u koeficijentu.

Spornu odluku gradski parlament je doneo krajem avgusta 2008. godine i još uvek je na snazi. U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da je u decembru iste godine Vlada Srbije donela uredbu kojom se topli obrok i regres „inkorporiraju u koeficijent na osnovu kojeg se obračunava osnovna plata i da se ne mogu isplaćivati kao dodatak“. Zbog te uredbe Skupština grada je odluku stavila van snage, „ali se u zapisniku pojavila tehnička greška, pa umesto odluka se stavlja van snage od 1. januara 2009. zapisano je da se odluka stavlja van snage do 1. januara 2009. godine“. Minulih godina, zbog nedostatka sredstava u gradskoj kasi, novac za topli obrok i regres vrlo često nisu isplaćivani, pa su zaposleni u lokalnoj samoupravi pravdu tražili na sudu, koji je presuđivao u njihovu korist, a oni naplaćivali od 300.000 do 500.000 dinara bez kamate i sudskih troškova. Zbog te odluke, novopazarska lokalna samouprava je pomoć potražila od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da pokrene ocenu ustavnosti. Ustavni sud je, još u junu ove godine, odlučio da je odluka nezakonita. Na taj način je u gradskoj kasi sačuvano dva miliona dinara. Sada se razmatraju pravne mogućnosti da se isplaćeni novac vrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.