Veroučitelji Islamske zajednice (IZ) u Srbiji formirali su Udruženje nastavnika islamske veronauke kao odgovor na „diskriminatorski odnos Vlade Srbije prema nastavi islamske veronauke, nakon smene profesora Mevluda Dudića, predstavnika IZ u Srbiji u vladinoj komisiji za versku nastavu“. Za predsednika Udruženja izabran je Hajrudin Balić, a u Upravni odbor su izabrani predstavnici sva četiri muftijstva. Cilj ove asocijacije, kako se navodi u saopštenju, jeste zaštita ustavnih i zakonskih prava nastavnika i učenika islamske verske nastave u osnovnim i srednjim školama.


Udruženje smatra da je odluka Vlade Srbije „kojom se brutalno krši Ustavom zagarantovana ravnopravnost IZ“ nezakonita i od predsednika Srbije se zahteva da „hitno naloži Vladi da promeni odluku“, a od Ministarstva prosvete da danas primi delegaciju Udruženja nastavnika islamske veronauke „kako bi se u razgovorima zaustavila dalja eskalacija ovog problema“.

U saopštenju se konstatuje da „ova odluka Vlade ima jasnu tendenciju ugrožavanja prava muslimanske dece na svoju veronauku i celokupnog procesa islamske veronauke“. Ukoliko ne budu uvaženi ovi zahtevi, biće organizovani masovni protesti imama i veroučitelja ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, roditelji i učenici biće pozvani da bojkotuju nastavu, a pripadnici Islamske zajednice na građansku neposlušnost i biće organizovani i drugi oblici mirnih protestnih akcija. Na kraju saopštenja se zaključuje da „nastavak diskriminatorskog odnosa vlasti i sve brutalnije kršenje prava muslimana preti da ugrozi stabilnost regije Sandžak“.

Vlada Srbije je 29. jula donela odluku da u Komisiji za versku nastavu umesto profesora Dudića iz IZ u Srbiji, novi član bude reis-ul-ulema IZ Srbije Adem Zilkić. Ovakvu odluku muftija Muamer Zukorlić ocenio je kao „opstrukciju IZ na čijem je on čelu“. U pismu premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, reagovao je muftija beogradsko-novosadski Rešad Plojović, potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji i od srpskog premijera zatražio da se ova odluka promeni jer je „nepromišljena i ide u prilog pogoršanju situacije i ugrožavanju islamske veronauke“ i „tendenciozna, jer se desila ubrzo nakon što je Dudić izabran za predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća“. Nepromenljivost odluke, stoji još u pismu, imaće nesagledive posledice na odnose između IZ u Srbiji i Vlade Srbije i na opštu stabilnost na području ovog dela države. IZ u Srbiji ima 105 veroučitelja. 

Zilkić: Zloupotrebe zbog podizanja napetosti

Novi član Vladine komisije za versku nastavu reis-ul-ulema IZ Srbije Adem Zilkić ocenio je da njegov izbor muftija Zukorlić zloupotrebljava u cilju podizanja napetosti u Sandžaku i objasnio da Dudić nije smenjen „već su svi dosadašnji članovi te komisije razrešeni nakon što je prethodni predsednik profesor Ljubodrag Stojanović podneo ostavku iz zdravstvenih razloga“ i da ga je u komisiju delegiralo Ministarstvo vera. Po njegovim rečima IZ Srbije ima 112 upisanih veroučitelja, koji su se pisanim putem izjasnili da su lojalni IZ Srbije i njemu kao članu Vladine komisije. Reis Zilkić tvrdi da je IZ na čijem je čelu za veroučitelje predložila 61 odsto Zukorlićevih pristalica, a ostali su iz reda lojalnih IZ Srbije, „možda bi na tom spisku bilo više lojalnih Zukorliću, ali nismo dozvolili onima koji su se previše politički eksponirali u svim ovim dešavanjima u Sandžaku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari