Traže se dokazi Specijalnog tužilaštva Kosova 1

Prema odluci Apelacionog suda, Osnovni sud u Prištini danas bi trebalo da odluči o zatvorskom pritvoru trojici Srba osumnjičenih za povezanost sa ubistvom predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, nezvanično je potvrđeno Danasu.

Zbog procene da Specijalno tužilaštvo Kosova nije dalo dovoljno dokaza zbog kojih bi Marko Rosić, inspektor i policajac KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Mirković ostali u jednomesečnom pritvoru, Apelacioni sud je slučaj prosledio Osnovnom sudu u Prištini, da bi se, kako spekulišu izvori našeg lista, izbegao nadležni sud u Kosovskoj Mitrovici. Rosić, Spasojević i Mirković osumnjičeni su za krivična dela teško ubistvo, otkrivanje službene tajne i ilegalno posedovanje oružja.

U akciji sprovedenoj 23. novembra u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojoj su njih trojica uhapšeni, KPS nije uspela da privede i potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, kog je nekoliko dana kasnije saslušao MUP Srbije. Pozivajući se na navodni poligraf, za Radoičićevu „nevinost“ u ubistvu Olivera Ivanovića javno su garantovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i više članova Vlade Srbije, koja se angažovala i u odbrani trojice uhapšenih Srba.

Iako je kosovski specijalni tužilac Silje Hodža izjavio za prištinski dnevnik Koha ditore, da „ima dovoljno dokaza na osnovu kojih se može podržati mera njihovog pritvora“, u Specijalnom tužilaštvu nezvanično tvrde da „ne mogu da objave sve dokaze pred sudom da ne bi ugrozili istragu“.

Porodica Olivera Ivanovića, njegovi saradnici i prijatelji juče su kod spomen ploče ispred sedišta SDP, na mestu na kome je Ivanović 16. januara ubijen s leđa sa šest metaka iz „duge devetke“, obeležili 11 meseci od ovog zločina. SDP se tim povodom oglasio saopštenjem u kome ističe da su „saradnici, porodica i građani i dalje bez odgovora na pitanje, koje ubio Olivera Ivanovića, jer nema ni jednog detalja niti informacije dokle se stiglo sa istragom“.

Zbog oprečnih vesti koje o istrazi Ivanovićevog ubistva stižu iz Prištine i Beograda, SDP apeluje na kosovske istražne organe da beogradskim kolegama „dostave dokazni materijal – čaure sa lica mesta ubistva, koje Aleksandar Vučić i istražni organi Srbije javno traže i insistiraju da dobiju“. „Nadamo se da će predstavnici međunarodne zajednice, prvenstveno Euleks, posredovati u razmeni dokaznog materijala – čaura sa mesta ubistva kao što je i posredovao u razmeni informacija“, ističe se u saopštenju SDP i podseća na „neprijatno i šokantno hapšenje i zadržavanje u pritvoru sekretarice SDP Silvane Arsović bez ikakvog dokaza i obrazloženja čime je kosovska policija prekršila sva moralna i osnovna ljudska prava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari