Tužioci završili dokazni postupak protiv Gucatija i Haradinaja, odbrana počinje 8. novembra 1Hisni Gucati EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Iskazom svedoka Danijela Moberga (Daniel), tužioci suda za zločine OVK završili su danas dokazni postupak protiv čelnika Udruženja boraca OVK Hisnija Gucatija (Hysni) i Nasima Haradinaja, optuženih za ometanje suda i zastrašivanje svedoka.

Uvodna reč, kojom će odbrana Gucatija i Haradinaja započeti izvodjenje dokaza, zakazana je za ponedeljak, 8. novembra.

Optužnica Gucatija (54), predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosudja – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Svedok Moberg, oficir za bezbednost pri tužilaštvu, danas je opisao zaplenu tih dokumenata koju je, odmah nakon konferencija za štampu Gucatija i Haradinaja, prošlog septembra, sproveo u sedištu Udruženja u Prištini, po nalogu suda, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Moberg je izjavio da su zaplenjeni dokumenti, potom, u prištinskoj kancelariji tužilaštva skenirani i elektronskom poštom poslati u Hag.

Kako je rekao, originale dokumenata koje je zaplenio u Prištini, on je desetak dana kasnije sam odneo u haško tužilaštvo.

Pre Moberga, iskaz su dala još tri svedoka optužbe – istražitelji tužilaštva Zdenka Pumper i Miro Jukić i bivši novinar iz Prištine Haljil Beriša (Halil).

Svedokinja Pumper, koja je analizirala dokumente zaplenjene u Prištini, izjavila je da je, uporednom analizom, zaključila da su to bile kopije poverljivih materijala iz baze podataka tužilaštva u Hagu.

Svedok Beriša potvrdio je da je, kao novinar prištinskog portala Gazeta in fokus, na konferenciji za štampu, 7. septembra 2020., dobio dokumente suda u Hagu od Gucatija i Haradinaja.

Beriša je posvedočio i da je video da su dokumenti poverljivi i da su u njima navedena imena svedoka i drugi podaci o njima.

Branioci Džonatan Ris (Jonathan Rees) i Tobi Kedmen (Toby Cadman) najavili, pre početka sudjenja, da će osporavati da su dokumenti koje su Gucati i Haradinaj ponudili novinarima autentični.

Po braniocima, optuženi nisu ni znali da su dokumenti poverljivi.

Odbrana će, kako je nagovestila, tvrditi i da su Gucati i Haradinaj, kao „uzbunjivači“, objavili poverljive sudske dokumente kako bi „u interesu javnosti“, razotkrili saradnju tužilaštva sa vlastima Srbije.

Branioci Ris i Kedmen naznačili su da će tvrditi i da je tužilaštvo u Hagu bilo umešano u dostavljanje tih dokumenata Udruženju boraca OVK, te da je Gucatija i Haradinaja „podstaklo“ da ih objave, odnosno da im je postavilo „klopku“ u koju su oni upali.

Tužioci su te tvrdnje odbrane odbacili kao neutemeljene u dokazima, činjenicama i pravu.

Gucati i Haradinaj su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od septembra prošle godine, kada su ih u Prištini uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari