U Cirihu osnovano još jedno udruženje Albanaca za podršku sunarodnicima na jugu Srbije 1Foto: Facebook

Predsednik Nacionalnog Saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa na svom fejsbuk nalogu podržao je sa zahvalnošću osnivanja Saveza udruženja Albanaca (Bujanovca, Preševa i Medveđe) koje je osnovano u Cirihu u Švajcarskoj.

Kako su preneli kosovski mediji ovo udruženje je samojedno od već formiranih koji treba da čine Ligu koja bi koordinirala aktivnosti na pomoći Albancima u tri opštine na jugu Srbije u „očuvanju albanskog jezika, istorije, tradicije i kulture i istorije“.

Za predsednika Udruženja Albanaca u Cirihu izabran je Fadilj Selmani iz Medveđe, koji će tu funkciju obavljati u narednih godinu dana. Novo udruženje je sastavni deo Udruženja Preševske doline koje je 29. maja formirano u prostorijama Ambasade Republike Albanije u Bernu u prisustvu ambasadora Kosova u ovoj državi Iljira Gjonija.

Najnovije udruženje Albanaca u dijaspori formirano je neposredno nakon najave da će opštine na jugu centralne Srbije u kojima žive Albanci (Bujanovac, Preševo i Medveđa) u buduće dobijati direktnu finasijsku podršku vlasti iz Prištine.

Najveći broj etničkih Albanaca sa juga Srbije nalazi se na radu u Švajcarskoj,odakle stiže i najveća finasijska podrška porodicama koje žive na području tri opštine uz administrativnu liniju sa KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari