Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je juče na obeležavanju Dana sećanja na žrtvu Vukovara 1991. u tom gradu da je Vukovar bio veliki u svojoj žrtvi, ali i u sposobnosti da oprosti. U prisustvu državnog vrha Hrvatske i više od 15.000 građana, u Vukovaru je juče obeležen Dan sećanja na žrtvu Vukovara 1991. koji je ustanovio Sabor Hrvatske.

Ovogodišnje obeležavanje održano je pod geslom „Vukovar – pobednik jer je žrtva“. Hodajući u Koloni sećanja od vukovarske bolnice do oko pet kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Josipović je novinarima rekao da se Hrvatska okreće budućnosti i Evropskoj uniji.

– Poruke mira koje odavde dolaze su poruke koje su za evropsku Hrvatsku – istakao je Josipović.

Premijerka Jadranka Kosor rekla je u Koloni sećanja da se na jučerašnji dan „Hrvatska priseća i odaje počast za oko 1.700 poginulih hrvatskih branitelja i civila u odbrani Vukovara 1991, ali i za oko 500 onih čija su imena i dalje na popisu nestalih i zatvorenih“.

– Uspomena na žrtve Domovinskog rata obavezuje nas da se okrećemo budućnosti, ali pri tom ne smemo zaboraviti žrtve – naglasila je premijerka.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo rekao je da privredno stanje u Vukovaru nije najbolje i pozvao vladu da pomogne u razvoju grada. Na jučerašnji dan pre 19 godina jedinice bivše Jugoslovenske narodne armije ušle su u Vukovar nakon tri meseca borbe. U borbama za Vukovar, koje su počele u avgustu 1991, poginulo je više hiljada ljudi i razrušen gotovo čitav grad.

U borbama je učestvovalo oko 30.000 vojnika JNA i veliki broj pripadnika teritorijalne odbrane i paravojnih snaga, dok su hrvatske snage u početku brojale oko 1.800 pripadnika. Prema zvaničnim podacima, na popisu zatvorenih i nestalih osoba u ratu još je 310 osoba s vukovarskog područja.

Zahtevi Žena u crnom

Beograd – Nevladina organizacija Žene u crnom zatražila je od vlasti Srbije da se reši sudbina nestalih, kazne zločinci i ispita odgovornost vrha bivše JNA za „agresiju“ na Hrvatsku. Ova NVO traži „istinu o nestalima otvaranjem arhiva Vojske Srbije koja ima najpouzdanije podatke o nestalima i da otkriju grobnice hrvatskih žrtava u Srbiji“. Traži se i pokretanje postupaka protiv odgovornih za „osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, S. Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu“. „Od jeseni 1991, nakon pada Vukovara, kroz pomenute i druge logore u Srbiji, prošle su hiljade i hiljade vukovarskih civila i vojnika, dok Srbija još negira postojanje logora iako o tome postoje brojna svedočanstva“, tvrde Žene u crnom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari